AMERIČKI KONGRES O HOLOKAUSTU: Usvojen zakon o pomoći preživelima da povrate svoju imovinu
Foto: Profimedia

Konačno

AMERIČKI KONGRES O HOLOKAUSTU: Usvojen zakon o pomoći preživelima da povrate svoju imovinu

Planeta -

Američki Kongres jednoglasno je usvojio zakon o pomoći preživelima holokausta, saopštila je Svetska jevrejska organizacija za restituciju (WJRO).

"To je snažna izjava američke nepokolebljive privrženosti da podrži preživele holokausta u njihovoj potrazi za pravdom", izjavio je Gideon Tajlor, predsedavajući operacija Svetske jevrejske organizacije za restituciju.

Zakon su predložili senatori Tami Boldvin i Marko Rubio i kongresmeni Džozef Krauli i Kris Smit.

Kada ga potpiše američki predsednik Donald Tramp, zakon će zahtevati od Stejt departmenta da istraži i podnese izveštaj Kongresu o meri u kojoj pridržava Deklaraciju Terezin o imovini iz ere holokausta i povezanim pitanjima koji ispunjavaju zahteve radi usvajanja nacionalnih zakona i politika u cilju pomaganja preživelima holokausta da povrate svoju imovinu.

Terezin deklaraciju 2009. godine usvojilo je 47 zemalja, a ona priznaje važnost restitucije ili kompenzacije konfiskacija iz perioda holokausta između 1933. i 1945. godine.

Irene Vajs, koja je preživela Aušvic i sada živi u Virdžinji kaže da je njena porodica imala imovinu - kuću, zemlju i stolarsku radnju, koji su im oduzeti i nikada nisu dobili restituciju niti pravdu.

"Sećam se divnog detinjstva, koje su nacisti i njihovi kolaboratori uništili tokom Drugog svetskog rata. "Imovina koju je posedovala moja porodica je jedina veza koju imam sa tim sećanjima i mojom prošlošću", izjavila je ona.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja