Uhapšen novinar, špijunirao za Iran

Uhapšen novinar, špijunirao za Iran

Planeta -
Grupe za zaštitu ljudskih prava ocenjuju da je novinar Hilal Mamadov, kritičar azerbejdžanskih vlasti zbog odnosa prema manjinama, možda postao previše uticajan

BAKU - Azerbejdžan je optužio urednika lista etničke manjinske zajednice Tališi da špijunira u korist susednog Irana i podstiče javne nerede.

Grupe za zaštitu ljudskih prava ocenjuju da je novinar Hilal Mamadov, kritičar azerbejdžanskih vlasti zbog odnosa prema manjinama, možda postao previše uticajan.

Mamadov, urednik lista "Glas Tališa" (Talysh Voice), uhapšen je prošlog meseca pod optužbom za posedovanje heroina.

U današnjem zajedničkom saopštenju policije i tužilaštva navodi se da je Mamadova regrutovala iranska bezbednosna služba 1992. godine i da se veruje da je delovao u cilju podrivanja teritorijalnog integriteta Azerbejdžana i podsticanja etničke, rasne i verske mržnje. Prethodni urednik lista osuđen je 2008. na 10 godina zatvora, takođe zbog špijuniranja za Iran.

Tališi govore jezikom srodnom persijskom i žive duž granice Azerbejdžana s Iranom. Istaknuta lokalna aktivistkinja za ljudska prava Lejla Junus izjavila je da je u vreme hapšenja Mamadov možda optužen jer je postao previše uticajan u zajednici Tališa.

Odnosi Bakua i Teherana su zategnuti zbog zabrinutosti Irana za navodne izraelske špijunske aktivnosti u Azerbejdžanu. U Azerbejdžanu je, s druge strane, više desetina ljudi uhapšeno pod sumnjom da ih je Iran unajmio da izvode terorističke napade protiv američkih i izraelskih ambasada, kao i grupa i kompanija povezanih sa Zapadom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track