TEREZA MEJ NA BRANIKU SLOBODE ŠTAMPE: Ako prođe predlog opozicije, pola štampanih medija u Britaniji će biti UGAŠENO
Foto: Reuters

sloboda

TEREZA MEJ NA BRANIKU SLOBODE ŠTAMPE: Ako prođe predlog opozicije, pola štampanih medija u Britaniji će biti UGAŠENO

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej u očajničkom pokušaju traži od poslanika britanskog Parlamenta da odbace zahteve za pooštravanje regulative za štampane medije.

Po njenim rečima ako prođe predlog opozicije to će naneti nenadoknadljivu štetu slobodi štampe u Velikoj Britaniji, jer će plaćati sudske troškove čak iako ne izgube na sudu.

Ali insajderi u Vladi sugerisali su da postoji ozbiljna šansa za predlozi budu usvojeni, dok se postavlja pitanje kako će stranka irskih unionista DUP glasati, dok neki Konzervativci planiraju da se uzdrže od glasanja.

Ovo sve dolazi nakon upozorenja izdavača lokalnih medija da će mnogi od njih biti prisiljeni da zatvore firme ukoliko se ovi planovi usvoje.

Portparol Mejeve tvrdi da su upoznati sa važnošću svakog galasa o ovom predlogu.

Kada je Dejvid Kameron najavio istragu o etici i praksi štampanih medija nakon skandala sa prisluškivanjem telefona 2011. godine, on je rekao da druga faza će biti pokrenuta nakon što se zaključi policijska istraga i sudski predmeti.

Ali kada je ovog proleća najavljeno da se odustaje od druge faze mnoge javne ličnosti su bile besne. Kao odgovor na to, bivši lider laburista Ed Miliband je podneo amandman na Zakon o zaštiti podataka radi uspostavljanja nove zakonske istrage o medijima.

Drugi amandman tako predviđa da mediji plaćaju sudske troškove u parnicama koje su tiču zaštite identiteta, bez obzira na ishod suđenja.

Portparol Mejeve tvrdi da je 50 miliona funti već potrošeno na istragu o prisluškivanju telefona i da je ta stvar ranijm istragama završena.

Lokalni urednici novina upozorili su nove pokušaje da se pooštri regulativa što bi izazvalo "nepopravljivu štetu" industriji.

Istraživanje Asocijacije medija, pokazuje da 92 odsto ispitanika reklo je da ne misli još jedna istraga u medijima ne bi trebala da se desi.

U međuvremenu, 69 odsto je odgovorilo da su neke lokalne novine će biti primorane da se zatvore ako bi amandman o troškovima postao zakon, dok je 99 odsto je reklo da bi njegovo usvajanje bilo poteškoća za štampu.

Kurir.rs/Independent

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track