KRVAVI POVRATAK NACISTA U NEMAČKOJ: Policija pronašla liste za odstrel 25.000 političkih protivnika, vlast ignoriše opasnost
Foto: Reuters

hitno reagovati

KRVAVI POVRATAK NACISTA U NEMAČKOJ: Policija pronašla liste za odstrel 25.000 političkih protivnika, vlast ignoriše opasnost

Planeta -

Policija je tokom istraga u redovima ekstremno desne scene u Nemačkoj naišla na liste sa imenima tzv. neprijatelja scene na kojoj se, osim imena i prezimena, nalaze i adrese i telefonski brojevi, prenose mediji grupe Redakcijska mreža Nemačke.

Pored već poznate liste sa oko 10.000 imena "političkih neprijatelja", koja je pronađena tokom višegodišnje istrage terorističke grupe Nacional-socijalističko podzemlje (NSU), policija je prošle godine prilikom jedne racije u saveznoj pokrajini Meklenburg-Forpomern pronašla novu listu s oko 25.000 imena "političkih neprijatelja" koje bi trebalo da budu likvidirani u "kriznom slučaju".

To je u odgovoru na pitanje poslaničkog kluba stranke Levica saoštilo Ministarstvo pravosuđa. Ministarstvo istovremeno ne može procijeniti kolika je konkretna opasnost za osobe koje se nalaze na listama.

Potpredsednica stranke Levica Martina Rener je saveznoj vladi prebacila ignorisanje problema i neuefikasnost u obaveštavanju lica koje se nalaze na listi.

"Kako drugačije da opravdamo činjenicu da su vlasti obavestile svega nekoliko osoba koje se nalaze na listi", rekla je Renerova.

Nemačko udruženje novinara (DJV) pozvalo je Saveznu kancelariju za borbu protiv kriminala (BKA) da "hitno obavesti" novinare koji se nalaze na listama.

"Kada ekstremni desničari skupljaju podatke o onima koji brane demokraciju, onda je jasno da se ne radi o hobiju poput skupljanja poštanskih maraka", rekao je predsednik DJV-a Frank Uberal.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track