Najnovije vesti

MISTERIJA PLAVIH DIJAMANATA KONAČNO REŠENA: Naučnici otkrili kako su nastali pre milijardu godina
Foto: EPA/Martial Trezzini

retki dragulji

MISTERIJA PLAVIH DIJAMANATA KONAČNO REŠENA: Naučnici otkrili kako su nastali pre milijardu godina

Planeta
08:35h

Plavi dijamanti poput dijamanta "Nada" (Hope) teško se nalaze, a način na koji su nastali pre milijardu godina na neki je način misterija.

Ipak, naučnici veruju da imaju odgovor na to pitanje. Oni već dugo znaju da plava boja potiče od tragova elementa bora, ali taj element se uglavnom može naći blizu površine Zemlje, a ne na dubini na kojoj dijamanti uglavnom nastaju.

Istraživači su proučavali 46 plavih dijamanata analizirajući nesavršenosti radi pronalaženja tragova za rešenje misterije.

Plavi dijamanti veoma su retki. Jedan na svakih 200.000 dijamanata plave je boje.

Dijamanti se formiraju na dubini od više stotina kilometara ispod površine Zemlje, gde je sve usijano, a pritisak je neverovatno visok.

Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su u julu naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Međutim, istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dodje jer se nalaze izmedju 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA/Martial Trezzini

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...