VELIKA EKSPLOZIJA ISPRED VLADINE KANCELARIJE U SOMALIJI: Najmanje 6 poginulo, među njima 2 dece kada je automobil dignut u vazduh (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter/Ruptly‏

dim se vije nad mogadišom

VELIKA EKSPLOZIJA ISPRED VLADINE KANCELARIJE U SOMALIJI: Najmanje 6 poginulo, među njima 2 dece kada je automobil dignut u vazduh (VIDEO)

Planeta -

Najmanje šest osoba je ubijeno, među kojima i dvoje dece, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u vozilu ispred lokalne vladine kancelarije u centru somalijske prestonice Mogadiša, pri čemu je uništena ta zgrada i islamska škola, koja se nalazi preko puta, saopštile su vlasti.

Za napad, u kojem je bez krova ostala i obližnja džamija, a okolne kuće oštećene, odgovornost je preuzela islamistička ekstremistička grupa Al-Šabab.

Policija je saopštila da je vozač pokušao da brzo projuri kroz kontrolni punkt, ali su ga u tome sprečili pripadnici bezbednosnih snaga, da bi on potom aktivirao eksploziv.

Tri vojnika koji su zaustavili kamion ubijeni su na licu mesta, a ubijeno je i troje civila, rekao je portparol gradonačelnika Mogardiša, Salah Hasan Omar.

Četrnaest osoba, među kojima šestoro dece, prebačeno je na intenzivnu negu, saopštila je služba Hitne pomoći.

Među ranjenima ima učenika obližnje islamske škole, a zvaničnici su upozorili da bi broj žrtava mogao i da raste jer su u eksploziji urušene obližnje zgrade, uključujući džamiju.

Al-Šabab, ekstremistička grupa povezana s Al-Kaidom, sa sedištem u Somaliji, često izvodi bombaške napade u prestonici.

Somaliju još od 1991. potresaju bezvlašće i nasilje, a da se islamistička organizacija Al-Šabab u toj zemlji bori da svrgne vlast koju podržava Zapad i koju štite mirovne snage Afričke unije.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Printscreen Twitter/Ruptly‏

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja