BEZBEDNJACI U PROBLEMU ZBOG VEGANA EKSTREMISTA: Pored džihadista i poznatih terorista, sve je duža lista opasnih grupa na koje motre!
Foto: AP / Rick Rycroft

od prava životinja do opasnog nasilja

BEZBEDNJACI U PROBLEMU ZBOG VEGANA EKSTREMISTA: Pored džihadista i poznatih terorista, sve je duža lista opasnih grupa na koje motre!

Planeta -

Bezbednjaci u Francuskoj, zemlji koja je poslednjih nekoliko godina česta meta islamističkih terorista, imaju pune ruke posla jer je sve veći broj ekstremističkih organizacija na koje moraju da motre.

Koliko god to nama zvučalo bizarno, s obzirom na povećanu aktivnost veganskih aktivista koji napadaju mesare, vlasnici ovih lokala zvanično su zatražili zaštitu policije, a specijalne službe počele su pažljivo da prate najradikalnije predstavnike ovog pokreta.

Prema podacima stručnjaka za bezbednost sa kojima je razgovarao Sputnik Francuska, potencijalno opasni elementi za narod koji voli meso može da broji i do nekoliko stotina pojedinaca.

foto: Profimedia

U međuvremenu, aktivisti za zaštitu životinja protestuju protiv onoga što nazivaju preteranim policijskim merama.

"Nije tako lako odrediti aktiviste koji imaju nepopustljiv stav o ovom pitanju. Možda ih ima nekoliko desetina ili stotina njih ", istakao je Erik Denez, šef francuskog istraživačkog centra (Centar francais de recherche sur le renseignement - CF2R) i autor knjige" Ekoterorizam, antiglobalizam, ekologija, animalizam: od protesta do nasilja. "

On je dodao da ovi aktivisti predstavljaju "zabrinjavajući društveni sloj", koji "nije dovoljno nadgledan od strane vlasti, generalne direkcije za unutrašnju sigurnost i Centra za teritorijalnu sigurnost.

Ova pretnja, rekao je, prisutna je u Francuskoj već skoro 10 godina, a još duže u inostranstvu. Neke zemlje su čak i napravile "crne spiskove".

foto: Profimedia

"U SAD i Britaniji postoje čak i posebna policijska odeljenja koja su zadužena za borbu protiv ovih grupa", zaključio je Denez.

"Među levičarskim ekstremistima postoji ekološki pokret, koji je od 1960. godine postao značajan temelj: uživa sve veći broj pristalica i sve češće koristi nasilji. To se dešava u SAD, u Nemačkoj, a sada iu Francuskoj. Vaganski pokret je nastao odmah nakon toga ", rekao je Gutal Arboa, direktor za istraživanje i razvoj na CF2R.

Istovremeno, lider mnogih pokreta za prava životinja pokušavaju da se distanciraju od ovih ekstremističkih pokreta.

Kurir.rs / Sputniknews.com

Foto: AP / Rick Rycroft

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track