CERN SUSPENDOVAO NAUČNIKA ZBOG SEKSIZMA: Rekao da su fiziku izmislili i izgradili muškarci! Razbesneo javnost širom sveta!
Foto: Profimedia

napad na individue

CERN SUSPENDOVAO NAUČNIKA ZBOG SEKSIZMA: Rekao da su fiziku izmislili i izgradili muškarci! Razbesneo javnost širom sveta!

Planeta -

Zvaničnici Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) suspendovali su italijanskog fizičara Alesandra Strumiju zbog istage koja je pokrenuta nakon njegove "izuzetno uvredljive" prezentacije o rodnim pitanjima, koja je izazvala zabrinutost za seksizam u nauci.

Kako je CERN danas poručio u saopštenju, Strumija, koji je profesor na Univerzitetu u Pizi, preterao je u petak tokom govora na radionici pod nazivom "Teorija visokoenergetske fizike i rod" , prenosi AP.

Ova organizacija je navela da nije unapred znala šta će Strumija govoriti na prezentaciji, a njegov govor je okarakterisala kao "napad na individue" koji je "neprihvatljiv u svakom profesionalnom kontekstu".

Kako su mediji prethodno preneli, ovaj visoki zvaničnik jednog od najvećih svetskih naučno-istraživačkih centara, rekao je da su "fiziku izmislili i izgradili muškarci", što su mnogi opisali kao veoma uvredljivu tvrdnju o ulozi žena u fizici.

Bi-Bi-Si je preneo da Strumija zastupa stav da su muški naučnici diskriminisani zbog ideologije, te da se njihove zasluge zanemaruju.

foto: Profimedia

Sam CERN je Strumijinu prezentaciju okarakterisao kao "visoko uvredljivu" i uklonio je sa svog sajta sporne slajdove "u skladu s pravilima ponašanja koja ne dozvoljavaju lične napade, niti uvrede".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track