ŠPANIJA U ŠOKU ZBOG PRESUDE ZLIKOVCU: Lekar krao i prodavao bebe, ali neće u zatvor jer je SLUČAJ ZASTAREO!
Foto: Printsreen YouTube/Aragon TV

IZIGRAO PRAVDU

ŠPANIJA U ŠOKU ZBOG PRESUDE ZLIKOVCU: Lekar krao i prodavao bebe, ali neće u zatvor jer je SLUČAJ ZASTAREO!

Planeta -

MADRID - Španski sud saopštio je danas da je ginekolog Eduardo Vela optužen da je otimao i prodavao bebe tokom diktature generala Franciska Franka kriv po svim tačkama optužnice, ali je istovremeno oslobođen krivice jer je slučaj zastareo.

Vela (85) je proglašen krivim za otmicu deteta i izdavanje falsifikovanih dokumenta, ali je oslobođen jer je devojčica, Injes Madrigal, postala punoletno 1987. godine.

On je prva osoba kojoj je suđeno za skandal u vezi s "ukradenim bebama", koji je pogodio hiljade žena tokom Frankove diktature.

Žrtva, Injes Madrigal, tražila je najmanje 13 godina robije za ovog zločinca. Za kompenzaciju nije htela da čuje, a posle suđenja je rekla medijima: "Ne zanima me ni novac ni da Vela ide u zatvor. Želim da ovo bude povod da se otvore drugi 'zatvoreni predmeti'", kazala je ona.

Injes Madrigal, žrtva
Injes Madrigal, žrtvafoto: AP

Sudija je rekao da je "bez sumnje dokazano" da je dr Vela, koji je u to vreme radio u bolnici u Madridu, prodao Injes bračnom paru Injes Perez Perez i Pablu Madrigalu Revilji. On je prepravio bolnička dokumenta kao da se devojčica nikada nije rodila, a s druge strane je napravio lažnu krštenicu s imenima "novih" roditelja.

U vreme Frankove diktakture najmanje 1.500 beba je ukradeno roditeljima i prodato moćnim i bogatim ljudima bez dece.

Kurir.rs/Tanjug/El Pais

Foto: Printscreen YouTube/Aragon TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track