UŽAS! NE PRESTAJU BRUTALNE LIKVIDACIJE NOVINARA: Ubijaju ih ne birajući sredstva i načine, a svim žrtvama zajednička je jedna stvar! (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook

SEZONA LOVA NA BORCE ZA ISTINU

UŽAS! NE PRESTAJU BRUTALNE LIKVIDACIJE NOVINARA: Ubijaju ih ne birajući sredstva i načine, a svim žrtvama zajednička je jedna stvar! (FOTO)

Planeta -

Viktorija Marinova silovana je pre nego što je ubijena, dok u Turskoj tvrde da je Džamal Kašogi isečen na komade. U 2018. ubijeno 47 pripadnika sedme sile

Užasna smrt dvoje novinara u Bugarskoj i Turskoj potresla je Evropu, koja je ranijih godina bila sigurna kuća za poslenike javne reči. Istraživačka TV novinarka Viktorija Marinova silovana je pre nego što je ubijena udarcem u glavu, dok turske vlasti tvrde da je Džamal Kašogi ubijen i isečen na komade u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Trčala pored Dunava

Viktorija Marinova je u Bugarskoj istraživala nenamensko trošenje sredstava iz fondova EU. Premijer Bojko Borisov uveren je da će ubica brzo biti pronađen: "Zahvaljujući velikoj količini DNK materijala koji je prikupljen, pitanje je dana kada će on biti pronađen", rekao je Borisov.

CRNE BROJKE

250 novinara je uhapšeno 2017. 81 novinar je ubijen tokom 2017. 93 novinara su ubijena 2016.

Njeno telo pronađeno je blizu obale Dunava u gradu Ruse na severu zemlje, gde je ona išla na trčanje. Pojedini bugarski mediji prenose da je njen ubica pobegao u susednu Rumuniju, zbog čega se analiziraju snimci na mostu između dve zemlje. Ona je udarena u glavu i ugušena. Nestali su mobilni, ključevi od automobila, naočare i deo odeće.

Na drugoj strani, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je naredio da se ubrza istraga o nestanku Džamala Kašogija, saudijskog novinara, za koga turski istražitelji navode da je ubijen i isečen na komade nakon što je posetio saudijski konzulat u Istanbulu kako bi završio birokratske poslove pred venčanje sa turskom verenicom.

Detaljna istraga

Kašogi, kolumnista Vašington posta, bio je jedan od najžešćih kritičara saudijskog princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana. - Kao predsednik Turske, vrlo sam zainteresovan da se detaljna istraga sprovede do kraja - rekao je Erdogan. Međunarodna federacija novinara navodi da novinari širom sveta žive s nacrtanom metom na čelu i da je u prvih šest meseci 2018. ubijeno 47 novinara širom planete.

NEREŠENA UBISTVA SE GOMILAJU

Viktorija Marinova, Bugarska

SILOVANA I ZADAVLJENA

Svirepo ubijena... Viktorija Marinova
Svirepo ubijena... Viktorija Marinovafoto: EPA

Istraživačka TV novinarka Viktorija Marinova silovana je pre ubistva. Njeno telo je pronađeno nedaleko od Dunava u gradu Rose na severu zemlje. Marinova je u Bugarskoj istraživala korupciju i nenamensko trošenje sredstava iz fondova Evropske unije.

Za sada nema potvrde da li je ona ubijena zbog posla kojim se bavila. Sumnjivo je to što je silovana i što je opljačkana posle smrti, ali to može da bude namerno kako bi ubica ili nalogodavac zavarao tragove. Mediji spekulišu da je njen ubica posle zločina pobegao u susednu Rumuniju.

Džamal Kašogi, Turska ISEČEN NA KOMADE?

Nestao bez traga... Džamal Kašogi
Nestao bez traga... Džamal Kašogifoto: Reuters

Džamal Kašogi, ugledni saudijski novinar i kolumnista Vašington posta, nestao je prošlog utorka, kada je otišao u saudijski konzulat u Istanbulu, nakon čega mu se gubi svaki trag. Turske vlasti veruju da je on ubijen i isečen na komade i da je zločin izvela grupa koja je zbog toga doputovala iz Rijada, jer je Kagoši bio žestoki kritičar princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana. Vlasti S. Arabije odbacuju optužbe turskih organa, dok protesti ispred konzulata još traju.

Dafne Karuana Galicija, Malta RAZNETA BOMBOM

Istraživala utaju poreza... Dafne Karuna Galicija
Istraživala utaju poreza... Dafne Karuna Galicijafoto: AP/Jon Borg/File

Dafne Karuana Galicija, poznata novinarka s Malte, ubijena je u eksploziji bombe koja je postavljena pod njen automobil 16. oktobra 2017. Galicija je bila istraživački novinar i objavila je seriju tekstova o poreskim malverzacijama i "panamskim papirima", u koje su bili umešani brojni političari na Malti, među kojima je i premijer.

"Prevaranti su svuda oko nas, situacija je očajna", navela je u poslednjoj poruci. Zbog njenog ubistva su uhapšena trojica Maltežana, koji su i dalje u pritvoru.

foto: Printscreen Youtube

Jan Kucijak, Slovačka DVA METKA U GRUDI

Ubijen s verenicom... Jan Kucijak
Ubijen s verenicom... Jan Kucijakfoto: EPA

Istraživački novinar Jan Kucijak radio je za portal Aktuality.sk i uglavnom se bavio slučajevima utaje poreza. On je nekoliko tajkuna povezao s aktuelnim političarima na vlasti.

On i njegova verenica Martina Kušnirova likvidirani su 21. februara iz vatrenog oružja u selu Velika Mača, gde su živeli. On je ubijen s dva metka u grudi, a ona s metkom u čelo. Ovo je bilo prvo ubistvo novinara u slovačkoj od proglašenja nezavisnosti. Pokrenulo je velike proteste, ali ubica nikada nije pronađen.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja