(VIDEO) OVO SU POSLEDNJE REČI UBIJENE NOVINARKE: Objavila članak, 25 minuta kasnije sela u auto i brutalno likvidirana!
Foto: EPA, Foto: EPA

MALTEŠKA HEROINA

(VIDEO) OVO SU POSLEDNJE REČI UBIJENE NOVINARKE: Objavila članak, 25 minuta kasnije sela u auto i brutalno likvidirana!

Planeta -

Poslednji članak koji je ubijena 53-godišnja malteška novinarka Dafne Karuana Galicija objavila na svom popularnom blogu Running Commentary svojim naslovom je svedočio o njenom direktnom i nemilosrdnom stilu kada je reč o prozivanju korupcije u svojoj domovini:

“Ona varalica Šembri danas je bio na sudu, tvrdeći da nije varalica”. U tekstu je napisala da su na Malti "lopovi gde god čovek pogleda" i da je "stanje beznadežno". Objavila je članak, 25 minuta kasnije sela u auto i poginula u eksploziji postavljene bombe. Kejt Šembri je inače šef kabineta malteškog premijera Josefa Muskkata, još jedne Galicijine mete, a obojica su bili upetljani u međunarodni skandal Panama papriri, o čijem je malteškom kraku najviše pisala ova ubijena novinarka. Šembri je bio jedan od ljudi čije je ime isplivalo, kao i ono supruge premijera Muskata.

Na Malti s 420 hiljada stanovnika njen blog je dnevno imao oko 400 hiljada poseta. Galicija nije nikoga štedela, jednako oštro pisala je i o lideru opozicije Adrianu Deliji, no uvek je za svoje tvrdnje imala i odgovarajuće dokaze, zbog čega je među stanovništvom Malte imala mnogo obožavatelja.

Mediji pišu da je imala status lokalne heroine zbog svog oštrog pera te da bi joj Maltežani često prilazili na ulici ili u restoranu i čestitali joj na nemilosrdnoj kritici korumpiranih političara i razotkrivanju njihovih sumnjivih dilova.

Cela Malta je uzdrmana je ovim zastrašujućim atentatom, no najviše porodica ubijene novinarke - suprug i trojica sinova.

Premijer Muskat posle ubista Galicije je izjavio kako je ovo "crni dan za slobodu izražavanja”, dok je vodeći opozicionar Delia rekao kako je reč o “političkom ubistvu”. Istraga je pokrenuta, no zasad se tek zna da je Galicija u protekle dve nedelje dobila više pretnji smrću koje je prijavila policiji. Njeni bliski prijatelji kažu da se nije osećala ugroženom i da nije verovala da će je netko zaista da pokuša da je ubije.

Kurir.rs/ Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track