RUSI SVE OTKRILI: Uhapšene diplomate nisu špijuni, a oduzeta oprema je imala ovu namenu (VIDEO)
Foto: Reuters / Christian Hartmann

ništa od sajber rata

RUSI SVE OTKRILI: Uhapšene diplomate nisu špijuni, a oduzeta oprema je imala ovu namenu (VIDEO)

Planeta -

Putovanje grupe ruskih tehničkih stručnjaka u Holandiju nije bilo tajno, od njih oduzeta tehnička sredstva su bila predviđena za testiranje informacionih sistema ambasade Rusije u Hagu.

MIP Rusija je potvrdio da su Rusi proterani iz Holandije imali diplomatske pasoše.

"Ruske predstavnike na aerodromu je dočekao saradnik ambasade koji ih je kasnije nakon smeštanja u hotelu doveo u diplomatsko predstavništvo. Kasnije je jedan od njih posećivao ruske ustanove radi rešavanja tekućih problema“, objasnili su u ruskoj diplomatskoj misiji.

Vlasti Holandije nisu pred sudom pokrenule slučaj protiv proteranih Rusa, podsetili su u MIP-u Rusije.

"Nisu im zadavali nikakva pitanja. Samo su im oduzeli aparaturu, uključujući mobilne telefone, lišivši ih time mogućnosti da pozovu ambasadu“, objavili su u diplomatskom resoru.

"Bili su odbijeni i za zahtev da o tome obaveste rusku diplomatsko predstavništvo. Štaviše, našim ekspertima su bile oduzete lične stvari, uključujući kreditne kartice i novac. Zatim su ih ispratili na prvi let za Moskvu“, saopštili su u ruskom MIP-u.

"Duboko nerazumevanje izaziva i to što nakon ove epizode nije bilo nikakvih drugih akcija u skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom. Nije bilo nikakvih demarša, niti zahteva, obaveštenja“, objasnili su u ruskom spoljnopolitičkom resoru.

Ministarstvo odbrane Holandije saopštilo je prošle nedelje da je vojnoobaveštajna služba Holandije sprečila hakerski napad Rusije na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja, koji su navodno pokušali da izvedu četvorica državljana Rusije. Kako je na konferenciji za štampu saopštila ministarka odbrane Holandije Ank Bejleveld, osumnjičeni Rusi, koji su imali diplomatske pasoše, proterani su iz Holandije 13. aprila. Premijer Holandije Mark Rute nije isključio uvođenje novih restriktivnih mera protiv Rusije zbog "sajber-napada“.

Oni smatraju da kampanja demonizacije Rusije i optužbi za sajber-napade skreće pažnju sa američkog povećanja sajber-potencijala i njihovih priprema za napade.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track