PENTAGON IMA NOV RATNI PLAN: Cilj je iznervirati Kinu! Istu taktiku koristili su Nemci u DRUGOM SVETSKOM RATU!  (VIDEO)
Foto: Reuters/Printscren Facebook

efikasno

PENTAGON IMA NOV RATNI PLAN: Cilj je iznervirati Kinu! Istu taktiku koristili su Nemci u DRUGOM SVETSKOM RATU! (VIDEO)

Planeta -

Američko ratno vazduhoplovstvo ponovo piše svoj ratni plan za Pacifik, rekao je novinarima krajem novembra novi komandant u regionu.

General Čarls Braun, komandan Pacifičkih vazdušnih snaga, rekao je da želi da se manje grupe američkih ratnih aviona brzo kreću između baza da bi frustrirali protivnika, i da to urade dok neprijatelj, to jest Kina, ometa američke komunikacije.

Stvari koje Braun spominje nisu zapravo nove. Pentagon ih godinama razvija. Braun kaže da radi na "operacionalizaciji" poverljive strategije Pacifičkih vazdušnih snaga koju je pokrenuo njegov prethodnik, general Terens O'šonesi, sada komandant Severne komande vazdušnih snaga SAD.

Ironično, manjak stelt lovaca F-22 je pomogao da se progura novi pristup vazdušnom ratu. Cilj je bio da komande, tokom rata, brzo rasprše F-22 po većem broju baza umesto da ih koncentrišu u samo jednu, u kojoj bi mogli da budu podložni kineskom balističkom raketnom napadu.

Uskoro će sve formacije F-22 usvojiti isti princip, pa čak se očekuje primena i u Evropi u zavisnosti od razvoja ukrajinske krize. Zvaničnici vazduhoplovnih

snaga rekli su da će brzi koncept biti primenjen i na druge avione.

SAD su obnovile staru pistu kod Tinijana u Južnom Pacifiku i počele da rotiraju bombardere B-52 iz Darvina u severnoj Australiji. Ako se pojave američki bombarderi na mestima na kojima ih niko ne očekuje, to će imati na veliki uticaj i na prijatelje i na potencijalne protivnike i agresore, kažu nadležni.

Po postojećim konceptima, velike borbene jedinice zavise od satelitskih komunikacija kako bi dobijale zadatke i podatke o ciljevima od malog broja velikih, centralizovanih vazduhoplovnih centara. Ako bi Kina blokirala ili uništila satelite, komnadanti moraju da vežbaju da donose odluke samostalno.

SAD su ovu lekciju naučile tokom okupacije Iraka jer su jedinice marinaca od 100 vojnika morale da funkcinišu nezavisno od komande. Nemačka je u Drugom svetskom ratu delegirala odgovornost na mlađe oficire i dobila brze i pokretne grupe koje su se prilagođavale uslovima na bojištu.

SAD to primenjuju u vazduhoplovstvu. Manje grupe lovaca sa transpornim avinima se šalju na udalje aerodrome gde treba da deluju samostalno.

To je inovativnost.

"Kada pogledamo našu pretnju koja dolazi od Kine, moramo drugačije da razmišljamo o tome kako radimo stvari", rekao je Braun.

Kurir.rs/National interest Foto: Reuters/Printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track