AMERIKA I KINA IPAK NASTAVLJAJU PREGOVORE: Amerikanci idu u Peking 7. januara! Pokušavaju da reše trgovinski spor!
Foto: EPA / Roman Pilipey

po dogovoru prdsednika

AMERIKA I KINA IPAK NASTAVLJAJU PREGOVORE: Amerikanci idu u Peking 7. januara! Pokušavaju da reše trgovinski spor!

Planeta -

Američki izaslanici posetiće 7. i 8. januara Peking gde će sa kineskim partnerima razgovarati o rešavanju trgovinskog spora između dve zemlje koji preti da ugrozi globalni rast.

Dvodnevni razgovori biće usmereni na realizaciju prošlomesečnog dogovora dvojice predsednika, Donalda Trampa i Sija Đinpinga, da se putem dijaloga prevaziđe trgovinski spor i otkloni novo povećanje tarifa, objavilo je danas Ministarstvo privrede u Pekingu.

U saopštenju se dodaje da će američku delegaciju predvoditi zamenik trgovinskog predstavnika SAD-a, DŽefri D. Geriš, ali nisu dati drugi detalji o dnevnom redu ili učesnicima. Američka ambasada u Pekingu za sad nije potvrdila ovu informaciju, navodi AP.

Kineska vlada je prošlog meseca saopštila da će pregovori početi fokusiranjem na poljoprivredne proizvode, energetski i automobilski sektor.

Razgovori se, kako primećuje AP, nastavljaju uprkos napetostima koje je izazvalo hapšenje izvršne direktorke kineskog tehnološkog giganta Huaveja u Kanadi, po osnovu optužbi SAD-a za navodno kršenje američkih trgovinskih sankcija prema Iranu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Roman Pilipey

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track