TENKOVI NA MOSKOVSKOM AERODROMU: Moćni oklopnjaci imaju specijalni zadatak, uskoro će ih biti na svim ruskim aerodromima! (VIDEO)
Foto: Printscreen Tweet

dobili nove boje

TENKOVI NA MOSKOVSKOM AERODROMU: Moćni oklopnjaci imaju specijalni zadatak, uskoro će ih biti na svim ruskim aerodromima! (VIDEO)

Planeta -

Svaki aerodrom ima autobuse za prevoz putnika do aviona i grtalice za sneg. Međutim moskovski aerodrom je kupio tenk.

Aerodrom Domodedovo u Moskvi kupio je oklopno vozilo BREM-1 i prilagodilo ga svojim potrebama. Prvobitna namena bila mu je da izvlači oštećene tenkove sa bojnog polja.

U Domodedovu koristiće se za vuču aviona u slučaju nužde. Sovjetska vojska izradila je BREM-1 još sedamdesetih i osamdesetih godina kako bi vukla novi (u to vreme) glavni borbeni tenk T-72. Zapravo, BREM-1 se temelji na šasiji T-72. Vozilo od 41 tone ima gusenice, a sa svojim V-46 dizelskim motorom koji proizvodi 780 konjskih snaga, vozilo može da vuče zapanjujućih 125 tona, što je ekvivalent od tri T-72, piše Popular Mekanik.

BREM-1 ima i desetak različitih dodataka koji su izvorno bili namenjeni za čišćenje prepreka i pokretnu dizalicu za podizanje tereta od 12 tona kojom su se uklanjali tenkovski motori. Ruska vojska i danas koristi BREM-1.

Uprava Aerodroma Domodedovo procenili su da je BREM-1 odličan za rešavanje problema sa avionima tokom oštrih zima jer BREM-1 jer može da vuče avione ukoliko skliznu sa pista. Gusenice imaju i veliku prednost nad točkovima. Nekadašnje oklopno vozilo opremljeno je i električnom opremom za zavarivanje.

Aerodrom je prefarbao BREM-1 u narandžastu i crnu boju, da bio uočljiviji u zimskim uslovima. Domodedovo je kupilo svoj tenk od dugogodišnjeg proizvođača tenkova "Uralvagonzavoda", koji proizvodi i tenk T-72 i sada novu generaciju T-14 Armata, glavni ruski borbeni tenk.

Portparol kompanije "Uralvagonzavoda" izjavio je da će i drugi ruski aerodromi verovatno da slede primer moskovskog aerodroma i kupe tenkove za svoje potrebe.

Kurir.rs/popularmechanics.com

Foto printscreen Tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track