Najnovije vesti

SAD UVELE SANKCIJE VENECUELI: Amerika blokirala državnoj naftnoj kompaniji 7 milijardi dolara!
Foto: printscreen /en.mercopress.com

udar na madura

SAD UVELE SANKCIJE VENECUELI: Amerika blokirala državnoj naftnoj kompaniji 7 milijardi dolara!

Planeta

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je danas da će venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA blokirati sredstva u vrednosti od sedam milijardi dolara.

Mere protiv te kompanije objavili su savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i ministar finansija Stiven Mnučin, a obuhvatiće zamrzavanje bilo kakvih sredstava koje venecuelanska kompanija ima pod američkim jurisdikcijama, kao i zabranu Amerikancima da posluju s tom firmom.

 

Uvedene mere imaju za cilj i da daju "vetar u leđa" venecuelanskom opozicionom lideru Huanu Gvaidu, koji se proglasio za prelaznog predsednika te zemlje, a koga je američka administracija priznala za legitimnog lidera Venecuele.

"SAD pozivaju na odgovornost krivce za tragični sunovrat Venecuele i nastaviće da koriste pun niz svojih diplomatskih i ekonomskih sredstava kako bi podržale prelaznog predsednika Huana Gvaida, Nacionalnu skupštinu i napore venecuealanskog naroda da obnovi svoju demokratiju", rekao je Mnučin.

 

Prema njegovim rečima, sankcije će sprečiti predsednika Nikolasa Madura da dalje "skreće" sredstva Venecuele, a sačuvaće ta sredstva za venecuelanski narod, dok je put ka ukidanju sankcija za PDVSA "brzi prenos kontrole prelaznom predsedniku nove, demokratski izabrane vlade". Istovremeno, Gvaido je saopštio da je Kongresu naložio da počne proces imenovanja novog upravnog odbora državne naftne kompanije PDVSA i rafinerije "Citgo", inače američke podružnice.

U međuvremenu, američki senator Marko Rubio rekao je da sankcije koje SAD uvode veneculanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA imaju za cilj da se pojača pritisak na predsednika Venecuele Nikolada Madura kako bi se povukao sa vlasti. Američka agencija ocenjuje ovaj ekonomski potez Trampove administracije kao potencijalno ključan.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen en.mercopress.com

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...