PUTINOVU NEPROBOJNU TVRĐAVU PODIGLI SRBI: Trezor u kome se čuva rusko blago ne može da probije ni najsavremenija balistička raketa! (FOTO)
Foto: printscreen

neuništiv

PUTINOVU NEPROBOJNU TVRĐAVU PODIGLI SRBI: Trezor u kome se čuva rusko blago ne može da probije ni najsavremenija balistička raketa! (FOTO)

Planeta -

Ono što je za Ameriku Fort Noks u kojem se čuva državno blago, to je za Rusiju glavni trezor Središnje banke Ruske Federacije. To je jedan od najbolje čuvanih sefova na svetu, koji ne mogu da probiju ni najsavremenije balističke rakete.

Pre nego što je izgrađen trezor, Rusi su 80-ih godina izgradili i zgradu Centralne banke u Moskvi. Smeštena je preko puta Kremlja i predstavlja arhitektonsku celinu političkog, turističkog i ekonomskog središta Moskve.

foto: BK

U ovoj atraktivnoj zgradi u staklu, s visokim i osvetljenim atrijem, glavni deo je trezor koji je smešten pod zemlju i tu nije bilo mesta za improvizaciju. Izrađen je od tako guste armirane rešetke da čak i retki beton jedva prolazio kroz mrežu gvozdenih šipki. Osim toga, u betonsku masu se dodavala fibra - čelični opiljci u strogo normiranoj količini, tako da to i nije bio čist beton nego sloj betona i čelika. Prostorije trezora su se radile kao kutija u kutiji, sa duplim zidovima i međuspratnim pločama, između kojih je uključeno lasersko nadgledanje.

Bilo je veliki izazov napraviti uske hodnike od po 70-ak centimetara širine i ogromne dužine i visine. Trezori imaju tri stepena najsavremenije elektronske zaštite, pa ih to, uz fizičku zaštitu i trezorska vrata kao ona u američkim filmovima, čini apsolutno neosvojivim.

foto: BK

Interesantno je da su se neki najosetljiviji delovi projekta, kao što je recimo „kremljovka“ - specijalna, direktna telefonska veza sa rukovodstvom zemlje, radili su se ručno, na papiru, u samo jednom primerku od posebnih službi.

1 / 20 Foto: BK

Čak ni generalni izvođači, nisu imali u uvid u njih. Površina podzemnog trezora ove zgrade je ogromna - oko 20.000 kvadratnih metara ili kao dva fudbalska igrališta otprilike. Trezor za dijamante je veličine oko 3.000 kvadratnih metara i visine od oko pet metara. Koliko je ovo značajan objekat za Rusiju, ilustruje podatak da je u njemu smešteno i 70 specijalnih mašina. Svaka košta milione evra i služi za automatsku proveru, sortiranje, uništavanje i pakovanje novčanica.

Manje je poznato da je zgradu gradila građevinska kompanija BBK, u vlasništvu braće Karić iz Srbije. Posao su dobili još u vreme predsednika Borisa Jeljcina. Srpska kompanija dobila je posao u žestokoj konkurenciji sa desetinama uglednih američkih i ruskih kompanija, ali i iz zapadnoevropskih zemalja.

foto: BK

Konačno je Jeljcin doneo odluku i evo kako je obrazložio Karićima: "Posao ide vama, jer sam siguran da će sva poverljiva dokumentacija za izgradnju ostati samo u našim rukama", rekao je ruski predsednik, iskazavši im tako bezgranično poverenje. Projekt je uradio beogradski arhitekta Bora Jovanović.

Kurir.rs/Express.hr/Blic

Foto printscreen, BK

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track