60.000 POLICAJACA ČUVA PARIZ ZBOG ŽUTIH PRSLUKA: Demonstranti ne odustaju od protesta, ali ne smeju da se približavaju Notr Damu
Foto: EPA / Yoan Calat

nezadovoljni makronovom politikom

60.000 POLICAJACA ČUVA PARIZ ZBOG ŽUTIH PRSLUKA: Demonstranti ne odustaju od protesta, ali ne smeju da se približavaju Notr Damu

Planeta -

Francuska vlada mobiliše 60.000 policajaca širom zemlje zbog novih protesta Žutih prsluka koji su najavljeni za subotu.

Iz pokreta Žutih prsluka su najavili proteste i primetili da neslaganje sa politikom francuskog predsednika Emanuela Makrona, nije nespojivo sa tugom koju Francuska oseća zbog požara u kome je oštećena čuvena katedrala Notr Dam u Parizu.

Pariska policija je upozorila da neće dozvoliti proteste u blizini Šanzelizea i Notr Dama.

foto: EPA

Demonstracije Žutih prsluka su većinom mirno proticale, ali su pre tri nedelje izbili neredi na Šanzelizeu. Za većinu nasilnih ispada demonstranata se krivi pokret anarhista, takozvani "Crni blok" koji je čest pratilac na demonstracijama širom Evrope.

Prema poslednjim anketama, većina Francuza podržava pokret Žutih prsluka, iako su simpatije za pokret manje u odnosu na prošlu godinu.

Velike sume novca koje su date kao prilog za Notr Dam izazvale su negodovanje nekih demonstranata.

Jedan od lidera pokreta, Ingrid Levavasuer, osudio je bezosećajnost određenih grupa na siromaštvo, i ukazao na sposobnost tih ljudi da u samo jednoj noći skupe ogromnu količinu novca za Notr Dam.

Još jedan od lidera pokreta, Bendžamin Kauči je objavio na Tviteru kako je dobro da oligarhija daje, ali "da bi uzorno poresko ponašanje bilo bolje".

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track