Najnovije vesti

ZARONILI SU I NALETELI NA MISTERIOZNO BIĆE: Ono što su zatekli NA DNU OKEANA ostavilo ih je bez teksta! (VIDEO)
Foto: Screenshot

otkriće

ZARONILI SU I NALETELI NA MISTERIOZNO BIĆE: Ono što su zatekli NA DNU OKEANA ostavilo ih je bez teksta! (VIDEO)

Planeta
19:39h

Ronilac Viktor Veskovo je u sklopu ekspedicije Pet dubina za Discoverijev dokumentarac istraživao tajne podmorske brazde Sunda. Ali ono što su članovi ekspedicije videli na dubini većoj od 7,2 kilometra, veruje se u najdubljem delu Indijskog oceana, i najiskusnije je ostavilo bez daha.

“Ovako nešto nismo nikada pre videli”, komentarisali su ronioci. Pri dnu su pronašli, prema svemu sudeći, novu vrstu životinje vrećastog oblika žive pričvršćene za morsko dno, ali ne i ovaj stvor.

“Ali događa se često da vidimo ovako nešto neverovatno što nas ostavlja bez teksta. U ovom trenutku ne možemo da kažemo o kojoj se morskoj vrsti radi, ali u dogledno vreme ćemo zasigurno saznati”, naveo je u saopštenju Alan Džejmson, šef ekspedicije.

“Iz nekog razloga telo ove životinje lebdi iznad morskog dna kako bi filtrirala hranu iz vode”, rekao je Džejmson, dodajući kako se verojatno ova vrsta prilagodila specifičnim uslovima u brazdi Sunda.

“Brazde su seizmički prilično aktivne, a ove životinje su obično pričvršćene za morsko dno. Međutim, kako se radi o seizmičkom okruženju, životinje se izlažu riziku da budu zakopane, pa se ova verojatno prilagodila uslovima u destruktivnoj sredini i izdigla iznad morskog dna uz pomoć dugačkog pipka”, pretpostavlja Džejmson.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track