Najnovije vesti

NEMCI USVOJILI ISTORIJSKI ZAKON! OTVARAJU VRATA I ZA RADNIKE IZ SRBIJE: Ako želite da radite u Nemačkoj od danas ćete moći samo pod OVIM USLOVIMA!
Foto: Shutterstock

prekretnica u migracionoj politici

NEMCI USVOJILI ISTORIJSKI ZAKON! OTVARAJU VRATA I ZA RADNIKE IZ SRBIJE: Ako želite da radite u Nemačkoj od danas ćete moći samo pod OVIM USLOVIMA!

Planeta

Bundestag je usvojio paket migracionih zakona kojima se pooštrava davanje azila, a olakšava useljavanje stručnjaka za potrebe tržišta rada u Nemačkoj.

Paket ima sedam zakona koji obuhvataju ne samo takozvani „uređeni povratak“ i olakšano proterivanje onih koji nemaju pravo na azil, za šta se oduvek zalagao ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, već i useljavanje stručne radne snage i integraciju.

 

"Ovo je prekretnica u našoj migracionoj politici“, rekao je Zehofer tokom žustre rasprave u Bundestagu.

 

On je ocenio da je lakši pristup strane stručne radne snage nemačkom tržištu rada „veoma važan deo“ buduće migracione politike Nemačke. Zehofer je pojasnio i da Nemačka može da prihvati tražioce azila samo ako se ograniči imigracija.

 

„Ljudi bez prava na ostanak moraju da napuste našu zemlju“, poručio je on.

Sa druge strane, za tražioce azila koji pronađu radno mesto, otvaraju se nove mogućnosti ostanka u Nemačkoj.

 

Zakon o useljenju stručne radne snage omogućava svim kvalifikovanim stručnim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU da dođu u Nemačku da rade — i to u svim oblastima, a ne samo kada je reč o deficitarnim zanimanjima.

 

Tako se predviđa da kvalifikovani stručnjaci mogu da borave u Nemačkoj do šest meseci kako bi tražili posao, ako dovoljno dobro znaju nemački, pri čemu nemaju pravo na socijalnu pomoć. Nova pravila trebalo bi da smanje deficit stručne radne snage u Nemačkoj, pišu nemački mediji.

 

Zakon o azilu naišao je na protivljenje političara iz redova Zelenih i levice, dok su zakon o useljavanju stručnih radnika podržale sve političke frakcije u Parlamentu Nemačke.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto Shutterstock

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...