PUTIN POZVAO LIDERE G7: Dođite na samit u Rusiju ako stvarno mislite da se vratimo
Foto: EPA

POZIV

PUTIN POZVAO LIDERE G7: Dođite na samit u Rusiju ako stvarno mislite da se vratimo

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su članovi G7 dobrodošli na samit u Rusiju ako ozbiljno misle da se RF vrati u njihove redove.

Tokom panelne sednice na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, ruskom lideru je postavljeno pitanje da li će ići na sastanak G7 ukoliko se donese odluka o vraćanju starog formata G8.

"Svojevremeno je sastanak G8 trebalo da bude održan u Rusiji. Mi smo otvoreni. Ako naši partneri žele da dođu kod nas, biće nam drago", odgovorio je Putin. Takođe je dodao da korektna međunarodna grupa, kao G7, treba da uključi i Indiju, Kinu i Tursku.

Japanski premijer Šinzo Abe saopštio je da je na nedavnom samitu G7 u Francuskoj pokretao pitanje obnove formata G8.

foto: AP

"Rusija ima važnu ulogu u rešavanju međunarodnih problema. Stoga sam pokrenuo temu povratka Rusije u ovaj format", rekao je Abe na plenarnoj sednici.

Istu ideju ima i predsednik SAD Donald Tramp, koji je posle samita G7 u francuskom Bijaricu rekao da će na sledeći sastanak lidera G7 2020. godine pozvati i predsednika Rusije Vladimira Putina. Američki predsednik se ranije složio sa Makronovim predlogom da pozove Rusiju na Samit G7, čiji su domaćin naredne godine SAD.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je to pitanje dovela u vezu sa napretkom u rešavanju ukrajinske krize, dok su se kanadski premijer Džastin Trudo i britanski premijer Boris Džonson izjasnili protiv obnavljanja formata G8.

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija smatra korisnim svaki kontakt sa zemljama "velike sedmorke" i da ne isključuje mogućnost obnavljanja formata G8, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da se glavna pitanja u vezi sa svetskom ekonomijom i politikom rešavaju u okviru G20, koji obuhvata i zemlje G7, kao i članice BRIKS, pa Rusiji nije ni potrebna G7.

foto: EPA

Format "velike osmorke" postojao je od 1998. do 2014. godine, kada je sveden na G7 (Francuska, SAD, Nemačka, Velika Britanija, Kanada, Japan i Italija), pošto se Krim posle referenduma prisajedinio Rusiji. Članice kluba su tada donele odluku da ne idu na redovni samit u Sočiju, nego su se okupile u Briselu, bez Rusije.

Peti Istočni ekonomski forum održava se u Vladivostoku od 4. do 6. septembra. Novinska agencija Rusija danas je generalni informativni partner Foruma.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track