Najnovije vesti

NEMCI NE TOLERIŠU PIJANICE NA TROTINETIMA: Za dve nedelje zbog alkoholizma uhapšeno 414 vozača dvotočkaša
Foto: EPA

BEZ MILOSTI

NEMCI NE TOLERIŠU PIJANICE NA TROTINETIMA: Za dve nedelje zbog alkoholizma uhapšeno 414 vozača dvotočkaša

Planeta

Pivo Tokom čuvenog Oktoberfesta od 19. septembra do 4. oktobra saobraćajci su bili oštri prema pijancima koji su koristili električne dvotočkaše

Nemačka policija je saopštila da je nekoliko stotina vozača elektrotrotineta ostalo bez vozačke dozvole nakon što su uhvaćeni pijani na svojim dvotočkašima tokom Oktoberfesta.


Tokom najpoznatijeg svetskog festivala piva, koji je trajao od 19. septembra do 4. oktobra, ukupno 414 osoba pod uticajem alkohola uhvaćeno je za volanom.


Od tog broja njih 254 ostalo je bez dozvole, dok su u 32 slučaja policajci sprečili mortus pijane da se voze na dva točka. Elektrotrotineti su u Nemačkoj legalizovani u junu ove godine i vode se kao motorna vozila. To znači da vozači moraju da poštuju zakon o saobraćaju koji važi i za vozače automobila i kamiona. Policija je tokom festivala imala problema i da spreči osobe pod uticajem alkohola da iznajmljuju elektrotrotinete. Iako je na prostoru Terezinih livada, gde se Oktoberfest održava, bio ograničen rad aplikacije za njihovo iznajmljivanje, svake večeri nakon završetka festivala okolne ulice su bile prepune nasumično ostavljenih dvotočkaša.

 

foto: Profimedia


Izazov


Elektrotrotineti predstavljaju izazov za vlasti u gradovima širom sveta. Usled stalnog rasta broja stanovnika raste i potreba za rešenjima u transportu. Elektrotrotineti su odlično rešenje za kratke destinacije, baš poput bicikala. Istovremeno mogu biti i vrlo opasni ukoliko se vozači ne pridržavaju osnovnih pravila o bezbednosti.

Studija u SAD

OBAVEZNA OBUKA VOZAČA


Gradske vlasti Ostina, prestonice Teksasa, zatražile su da centar uz kontrolu i prevenciju istraži nesreće povezane sa elektrotrotinetima. Studija iz maja pokazala je da je svaki treći povređeni korisnik elektrotrotineta nastradao već pri svom prvom putovanju. Uz to, čak 63 odsto povređenih vozača je pre udesa vozilo trotinet manje od devet puta. U studiji se preporučuje nadležnima da uvedu obuku budućim korisnicima.

 

(Kurir.rs / A. P. / Foto:EPA)

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...