Najnovije vesti

SVETIONIK STAR 120 GODINA JE SPASEN NEVEROVATNOM SELIDBOM: Jaki vetrovi su pretili da 720 tona tešku građevinu survaju u more ali evo kako su ga sačuvali (FOTO, VIDEO)
Foto: Facebook video prtscr / Fyretflytter

na vrhu peščane dine

SVETIONIK STAR 120 GODINA JE SPASEN NEVEROVATNOM SELIDBOM: Jaki vetrovi su pretili da 720 tona tešku građevinu survaju u more ali evo kako su ga sačuvali (FOTO, VIDEO)

Planeta

Svetionik Rubjerg Knude već 120 godina stoji na peščanoj dini na severnoj obali Danske, ali obilne erozije tla zbog jakih vetrova prete da će ga "sjuriti" u more.

Zbog toga je odlučeno da se svetionik premesti ka unutrašnjosti ali bez rušenja i ponovog zidanja. Tako je izvdena neverovatna selidba konstrukcije teške 720 tona koja je postavljena na svojevrsne točkove na šinama.

Selidba svetionika je trajala nekoliko sati, a "stari momak" se udobno smestio na brdu 70 metara ka unutrašnjosti kopna.

foto: Facebook video prtscr / Fyretflytter

Jedan od lokalnih građevinara, Klejd Peterson je objasnio kako je tekao proces.

foto: AP / Hans Ravn Ritzau Scanpix

"Nismo mogli da idemo brže od 12 milja na sat jer je bilo potrebno da se kalibrira hidraulika. Podloga je pesak i morali samo da osiguramo da ide ravnomerno na dve šine" rekao je.

Najpre su inženjeri proračunali da bi svetionik mogao da bude težao oko 1000 tona ali kada su ga podigli i ustanovili da ima 720 tona, posao je išao lakše nego planirano.

1 / 11 Foto: AP / Hans Ravn Ritzau Scanpix

Reč je inače o popularnoj turističkoj destinaciji i ovu ogromnu peščanu dinu godišnje poseti oko 250.000 turista.

Kurir.rs / BBC

Foto: Facebook video prtscr / Fyretflytter

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...