ERDOGAN UPUTIO OŠTRE REČI POSLE ODLUKE AMERIČKOG KONGRESA: Turska ne priznaje Rezoluciju o Jermenima! Ovu optužbu smatramo za najveću uvredu prema našoj naciji!
Foto: AP

SPREMAJU ODGOVOR

ERDOGAN UPUTIO OŠTRE REČI POSLE ODLUKE AMERIČKOG KONGRESA: Turska ne priznaje Rezoluciju o Jermenima! Ovu optužbu smatramo za najveću uvredu prema našoj naciji!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će parlament te zemlje odgovoriti na rezoluciju o genocidu nad Jermenima koju je usvojio Predstavnički dom američkog Kongesa, kao i na predlog uvođenja sankcija Turskoj.

On je istakao da Turska ne priznaje rezoluciju, koja za Ankaru nema nikakvu vrednost, prenosi Rojters.

"Tužni smo što je u jednom parlamentu prihvaćena kleveta protiv naše zemlje. Ovu optužbu smatramo za najveću uvredu prema našoj naciji", rekao je Erdogan.

On je ocenio da su američki poslanici glasali oportunistički u vreme kada je Ankara na meti kritika zbog operacije u Siriji.

Erdogan je "snažno osudio" i rezoluciju Predstavničkog doma kojom se predsednik Donald Tramp poziva da uvede sankcije i druge restrikcije Turskoj i turskim zvaničnicima zbog ofanzive na severu Sirije.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je povodom usvajanja rezolucija pozvalo američkog ambasadora u ankari Davida Saterfilda.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da rezolucija o genocidu nema nikakvih istorijskih ili pravnih osnova.

U saopštenju se dodaje da je to besmislen politički korak koji samo ide na ruku jernemskom lobiju i anti-turskim grupama.

Turska prihvata da je mnogo Jermena poginulo u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali se ne slaže oko broja poginulih i negira da su ubistva bila sistematski orkestrirana i da je počinjen genocid.

Ankara gleda na strano mešanje u ovo pitanje kao na pretnju za suverenitet Turske.

Rezolucija je usvojena posle 35 godina rasprava u SAD o tom pitanju i lobiranja Turske protiv priznanja ubistava Jermana za genocid i to u trenutku povećanih tenzija zbog upada Turske na sever Sirije, čime ce se dodatno zategnuti odnosi dve zemlje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track