Najnovije vesti

DŽIHADISTKINJE IZ FRANCUSKE POBEGLE IZ KAMPA: Kukaju da se vrate kući, šta god da sud odluči o njima!
Foto: AP / Maya Alleruzzo

pokajale se

DŽIHADISTKINJE IZ FRANCUSKE POBEGLE IZ KAMPA: Kukaju da se vrate kući, šta god da sud odluči o njima!

Planeta

Tri Francuskinje koje su pobegle iz kampa osumnjičenih džihadista na severu Sirije kažu da žele da se vrate kući i suoče se sa pravnim postupkom bilo koje vrste zbog navodnih veza sa Islamskom državom.

Francuskinje, intervjuisane u sirijskom gradu Suluk koji je pod kontrolom snaga koje podržava Turska, navode da su pobegle tokom haosa koji je vladao za vreme prošlomesečne turske operacije u Siriji i da su se predale turskim snagama u nadi da će se vratiti kući.

One kažu da su spremne da se vrate u Francusku zbog njihove dece, dodajući da su uslovi u kampu Ain Isa, koji je pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga koje podržavaju SAD, bili veoma teški.

"Želimo da se vratimo zbog naše zemlje da bi nastavili sa životima. Ovde sam pet godina i želim da se vratim, da vratim izgubljeno vreme", rekla je jedna od njih.

foto: AP / Maya Alleruzzo

Druga Francuskinja ističe da želi da se što pre vrati u domovinu i da nije problem šta god da francuski sudovi odluče. Opisujući kako je bilo u kampu, ona navodi da su se deca često razboljevala i da nije bilo dovoljno hrane.

Rojters napominje da Francuskinje nisu želele da se identifikuju, niti su iznele detalje o svojim životima pre pritvaranja.

Veruje se da su njih tri bile među ženama i decom bivših boraca Islamske države koji su ubijeni ili uhapšeni nakon što je ta džihadistička grupa proterana iz svojih uporišta u Iraku i Siriji.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Maya Alleruzzo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track