JOŠ JEDNO POGUBLJENJE U TEKSASU: Izvršena 22. smrtna kazna u SAD samo u ovoj godini (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

kazna za ubistvo

JOŠ JEDNO POGUBLJENJE U TEKSASU: Izvršena 22. smrtna kazna u SAD samo u ovoj godini (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Američka savezna država Teksas pogubila je zatvorenika, osuđenog da je ubio svog nadzornika. Četrdesetšestogodišnji Trevis Ranels je pogubljen smrtonosnom injekcijom u Hantsvilu.

Ranels je pogubljen zbog ubistva Stenlija Vajlija (40), koje je počinio 2003. godine, saopštile su vlasti.

Ovo je 22. smrtna kazna koja je izvršena u 2019. godina, objavila je Katolička mreža za mobilizaciju, koja se protivi smrtnoj kazni.

Ipak, to su tri smrtne kazne manje nego prethodne godine. Tada su Sjedinjene Države bile sedme u svetu po ovoj statistici, objavio je Amnesti internešenel.

foto: Profimedia

Otkad je ponovo uvedena smrtna kazna u Teksasu 1976. godine, ta država ima najvišu stopu pogubljenja zatvorenika.

U zimu 2003. godine Ranels je radio kao domar u zatvoru, u kom je služio sedamdesetogodišnju kaznu zatvora zbog dve provale i razbojništva. U jutro 29. januara, Ranels je bio uznemiren jer nije imenovan za berberina, kako je želeo. Tada je rekao jednom od zatvorenika da će "nekoga ubiti", navodi se u izveštaju suda. Ranels je prišao Vajliju s leđa i presekao grlo nožem za podrezivanje. On je umro nekoliko sati kasnije.

Tokom suđenja 2005. godine, Ranels je priznao krivicu, za šta je njegov advokat rekao da je "čin kajanja". Uprkos tome, dosuđena mu je smrtna kazna.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track