ISPOVEST ŽENE KOJA JE ZAVIRILA U HRISTOV GROB: Otvorili smo ga, a onda su instrumenti prestali da rade (VIDEO)
Ilustracija, Foto: EPA/ATEF SAFADI

čudna pojava i na nebu

ISPOVEST ŽENE KOJA JE ZAVIRILA U HRISTOV GROB: Otvorili smo ga, a onda su instrumenti prestali da rade (VIDEO)

Planeta -

"Kada smo otvorili grob Isusa Hrista, instrumenti su prestali da rade", rekla je Antonija Moropolu, hemijski inženjer Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini, vođa ekspertskog tima koji je pre nekoliko godina napravio jedinstven poduhvat u svetu otvarajući grob Isusa Hrista u Jerusalimu, odnosno, na mestu njegovog uskrsnuća.

Mediji su tada pisali da su se prilikom otvaranja Svetog groba dogodili čudni fenomeni na nebu i čuli zvuci trube. Moropolu to nije videla, ali je uočila nešto drugo.

"Ja to nisam rekla, jer sam u trenutku otvaranja Svetog groba bila unutra sa drugima. Nije bilo takvog fenomena, ali kada sam izašla napolje, otkako smo počeli da istražujemo grob, instrumenti koje smo predhodno postavili na ploču groba da bi zabeležili svaki trenutak, vibracije i slično, jednostavno su se isključili. To je činjenica. Ne mogu to da objasnim, ali sam sve snimila. Sa sigurnošću mogu da kažem da oko tog mesta postoji neka energija, koja je veoma, veoma jaka.

Naš posao na ovom projektu doživela sam sa velikim poštovanjem i zavetom prema ovom jedinstvenom spomeniku hrišćanstva. Cilj je bio da se anuliraju deformacije svete Edikule, koje su bile vidljive na vratima nakon restauracije od 1810. godine. Bilo je uočljivo da i podzemne vode ugrožavaju objekat, i da ima promena na terenu. Otvaranje Isusovog groba je bilo jedinstveno i izazovno, jer smo to morali da učinimo bez ikakve greške. Istovremeno, predstavljalo je i veliko iskustvo, emocionalno i religiozno, jer se dešavalo sedam vekova nakon poslednjeg otvaranja.

Kada smo ukloini ploču, u Svetom grobu nije bilo nikakvih predmeta. Nisam ni očekivala da ćemo nešto naći. Našli smo prazan grob, pri čemu su bila vidljiva oštećenja na donjoj ploči groba. Ona je kamena i na njoj ima rezbarija. Ploča je bila slomljena, a bilo je i sitnih kamenčića. Naravno, izvršili smo potrebne reparacije, ali slomljenu ploču smo ostavili onakvu kakva jeste. Samo smo je prekrili sa belom mermernom pločom", kaže Grkinja.

foto: Printscreen

Postoje različita mišljenja da li je baš na tom mestu bila pećina u koju je Josif sahranio Isusa. Ima li sumnje u to, bilo je pitanje novinara.

"Ono u šta sam sigurna jeste da je ploča koju smo otkrili upravo ona iz perioda cara Konstantina i carice Jelene. To znači da sam ubeđena da je ovo upravo to mesto, koje su oni otkrili kao Sveti grob i gde su napravili crkvu", kaže Moropolu.

foto: Youtube/National Geographic

Zadatak stručnjaka nije bio samo da rekonstruišu Hristovog groba, već i cele crkve Edikule. Projekat je uključivao uklanjanje gvozdenih stubova koji su podupirali crkvu sa svih strana, a koji su bili postavljeni 50-tih godina prošlog veka. To je podrazumevalo ojačavanje kamenih blokova od kojih je izgrađen hram podignut 325 godine od strane rimskog cara Konstantina na mestu za koje se veruje da je sahranjen Isus Hristos.

foto: EPA/ATEF SAFADI

U Bibliji, u jevanđelju po Mateju, piše da je nakon smrti Isusa razapetog na krstu na mestu Golgoti, Josif uzeo njegovo telo, umotao ga u belo platno i sahranio u pećini u kojoj je izdubio sopstveni grob. Konstantinovu crkvu na Svetom grobu uništio je muslimanski kalif Al Hakim 1009. godine, a u 12. veku krstaši su joj dali sadašnji izgled. Poslednji put je bila rekonstruisana u 19. veku. Njome su upravljale Grčka pravoslavna crkva, Jermenska pravoslavna crkva i Rimokatolička crkva.

Ona objašnjava da je Sveti grob bio otvoren 60 sati, i da su oni za to vreme završili sve što je bilo planirano. Radili su osam meseci, samo noću, da bi poklonici mogli da posećuju sveto mesto.

Uzeli su male uzorke kamenja koje će analizirati u Atini. Tokom istraživanja stručnjaci su tamo prietili da postoje podzemne vode.

"Zato smo", dodaje ona, "zatražili dozvolu da istražimo i podzemnu oblast. Podzemni deo je erodiran i napravili smo studiju kako da ubuduće intervenišemo da bi zaštitili svetu Edikulu i crkvu Svetog groba".

Kurir.rs/Atvbl.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track