PUTIN SE OBRAČUNAO SA SVIMA KOJI SU MU SMETALI NA PUTU KA TRONU! Bivši oficir KGB je imao posebnu taktiku sa OLIGARSIMA!
Foto: EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

šef kremlja

PUTIN SE OBRAČUNAO SA SVIMA KOJI SU MU SMETALI NA PUTU KA TRONU! Bivši oficir KGB je imao posebnu taktiku sa OLIGARSIMA!

Planeta -

Nova knjiga o ruskom lideru predstavlja do sada najupečatljiviji izveštaj o tome kako se Vladimir Putin popeo na tron i kako se nemilosrdno obračunao sa svima koji mu zasmetaju.

Za 20 godina otkako je Vladimir Putin stupio na mesto predsednika, niko kod kuće nije uspeo da mu se suprotstavi a da ne snosi posledice. Takvi su završavali tako što bi bili ili sklonjeni u stranu, zatvoreni, ubijeni ili naterani na saradnju mitom ili prinudom.

U isto vreme, on je pretvorio oslabljenu postkomunističku naciju u agresivnu međunarodnu silu. Putinova Rusija sada ima svoje prste u svakoj političkoj, diplomatskoj, vojnoj i finansijskoj "piti" širom sveta.

Kako je ovaj čovek naizgled niotkuda uspeo da ostvari napoleonski uspon, od pukog zamenika gradonačelnika Sankt Peterburga do apsolutne moći u najvećoj zemlji na svetu, verovatno je najveća priča 21. veka do sada.

Ketrin Belton, bivša moskovska dopisnica "Fajnenšel tajmsa" napisala je knjigu "Putinovi ljudi: Kako je KGB povratio Rusiju i krenuo na Zapad", za koju zapadni stručnjaci za modernu Rusiju kažu da je "od vitalnog značaja za razumevanje fenomena o Putinu".

Putin je bio viši oficir za vezu sa tajnom policijom Štazi u Istočnoj Nemačkoj. Veliki deo svoje KGB karijere je proveo u Drezdenu, koji je bio ključna baza za operacije KGB-a, uključujući i ubilačke, u kojima je Putin navodno igrao direktnu ulogu, piše "Gardijan".

Kada se 1991. godine raspadao Sovjetski Savez i komunizam je ustupio mesto improvizovanom obliku demokratije, KGB, moskovska podzemna vojska špijuna, lopova i tajnih policajaca nestala je sa radara. Ali nisu otišli podvijenih repova. Nisu poraženi, samo su čekali svoju priliku, teza je novinarke Belton.

Došao je njihov trenutak kada su oligarsi, koji su ustvari upravljali Rusijom nakon što su stvorili ogromna bogatstva pomoću nafte, gasa i minerala usred ekonomskog i političkog haosa tokom Jeljcinove vlade, odlučili da Putina, koji im je izgledao podložan, lansiraju na sam vrh države, navodi "Dejli mejl".

Promovisali su ga kao svog čoveka koji će da sredi zemlju i dovede je do neke navodno liberalne demokratije.

Nisu očekivali da će on trajati više od jednog četvorogodišnjeg mandata. Ono na šta nisu računali bilo je da je Putin bio i ostao KGB-ovac do srži.

S Putinom na čelu zemlje, tvrdi Belton, KGB je opet imao kontrolu nad Rusijom i njen stisak nad zemljom je sada tako jak kao i nekada u sovjetskim danima.

Njegov plan - koji su rado pratili takozvani "siloviki" (moćnici) koje je regrutovao iz starih redova - bio je da nacija ponovo postane svemoćna i da rusku vlast niko ne ometa, ni kod kuće ni u inostranstvu.

Usput bi se dalje bogatili, pranjem novca, podmićivanjem, prevarama, otkupninama, novčanim sredstvima i krađama. Putinova Rusija bi postala ne samo autokratija, već i kleptokratija. On je zapravo zamenio mesta sa oligarsima koji su ga sponzorisali i podržavali. Sad su oni radili za njega, a ne obrnuto.

Ono što se formiralo, piše Beltonova, bio je „sistem u kome su sva preduzeća bilo kog obima zavisna od Kremlja".

"Tajkuni su morali da služe državi da bi sačuvali svoj položaj i bogatstvo", navodi ona.

Oni koji su se odupirali otkrili su da policija kuca na njihova vrata sa nalozima za hapšenje zbog utaje poreza ili prevare ili nekog drugog zločina.

Oligarsi su bili prepušteni na milost ii nemilost Putinu. Neki su pokušali da pobegnu, poput medijskog magnata Borisa Berezovskog, koji je u Engleskoj misteriozno umro. Neki su otišli ​​u zatvor - najbogatiji čovek Rusije naftni tajkun Mihail Hodorkovski ukrcao se u svoj privatni avion u Sibiru kada su ga komandanti uhapsili. Većina ih je učinila kako im je rečeno - Roman Abramovič, kaže Beltonova, kupio je FK "Čelzi" po Putinovim uputstvima, kao način da poveća ruski prestiž na Zapadu.

Ni oni koji su mu najbliži nisu bili bezbedni, pogotovo ako bi se previše obogatili. Sergej Pugačev napravio je milijarde kao Putinov omiljeni bankar pre nego što se Putin okrenuo protiv njega i uzeo njegovu ogromnu imovinu. Dok je Pugačev bio u egzilu, pojavili su se moskovski mafijaški razbojnici, izveli ga na jahtu na Mediteranu i tražili od njega stotine miliona funti da garantuje 'bezbednost' svoje porodice.

Beltonova se poziva na objavljivane izvore, ali i "duboka grla", koji su ostali anonimni, u strahu od Kremlja. Njihova svedočenja govore o nizu sumnjivih finansijskih manevara - dogovora iza vrata, lažnih pozajmica od državnih banaka, podmićivanja - zahvaljujući kojima su se Putin i nejgovi podanici sistematski bogatili.

Procenjuje se da su Putin i njegovi oligarsi zajedno "teški" oko 800 milijardi.

Sve to vreme u zemlji su kršena ljudska prava, sloboda i vladavina zakona. Lokalnim guvernerima su oduzeta ovlašćenja. Protesti se guše. Sudovi deluju kao ruka Kremlja.

Iako je Rusija naizgled bila demokratija, realnost je bila da njom vlada Putin kao feudalni monarh, tiranin, car poput Petra Velikog, okružen svojim pristalicama, koji su se obogatili zahvaljujući njemu, navodi se u knjizi.

Beltonova smatra sramotnim da je Zapad - koji je radio na rušenju komunističke vladavine u Rusiji - zažmurio na povratak autokratiji. Posebno bankari i brokeri u Londonu koji su rado prigrabili deo finansijske akcije, dok su se nezakonito sticana bogatstva gomilala u njihovim ofšor utočištima.

Ruski novac koji se vrtio u Londonu doveo je do toga da britanska prestonica zaradi nadimak "Londongrad" ili "Moskva-na-Temzi".

U SAD je Donald Tramp, pre nego što je postao predsednik, sklapao sporazume s Rusima radi spasavanja i proširenja svoje imperije. Pohlepa je trijumfovala nad principom, što je rezultiralo time da je Zapad dozvolio Rusiji da se infiltrira na mnogim nivoima.

"Slabost zapadnog kapitalističkog sistema, u kojem novac na kraju nadmašuje sve, ostavila ga je širom otvorenim za Kremlj da manipuliše", navodi se u knjizi.

Da stvar bude gora, navodi Beltonova, "siloviki" su u misiji, ne samo da bi postali veoma bogati, već da bi iskoristili to bogatstvo da potkopaju Zapad.

Za vreme komunizma, KGB je Zapad smatrao svojim neprijateljem. Njegovi naslednici, predvođeni Putinom, misle isto.

Pod njim je Rusija, ponovo postala svetski broker moći, bilo da to radi otvoreno, kao u Ukrajini i na Bliskom Istoku, ili prikriveno. KGB je u svom novom obliku usvojio trikove starog KGB-a, uzrokujući poremećaje na Zapadu gde god može. Njegov novac podržava političke ekstremiste, desne ili leve - to je manje važno, bitna je samo konfuzija koju oni izazivaju. Oni sprovode sve vrste intriga da bi stvorili razdor između Sjedinjenih Država i Evrope. Podstiču nemire i nesloge samo da uzburkaju duhove.

U očima Putina i njegovih prijatelja, Hladni rat se nikada nije završio, samo je prešao u novu fazu, zaključuje se iz knjige.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track