ODLUČILI DA SE OBRAČUNAJU SA NEPOSLUŠNIMA TOKOM PANDEMIJE: U Japanu oštećuju automobile i tablice, ostavljaju OVE poruke
Foto: Profimedia

UZELI STVARI U SVOJE RUKE

ODLUČILI DA SE OBRAČUNAJU SA NEPOSLUŠNIMA TOKOM PANDEMIJE: U Japanu oštećuju automobile i tablice, ostavljaju OVE poruke

Planeta -

Pojedini građani Japana ovih dana uzeli su "pravdu u svoje ruke". Ekstremno nastrojeni žitelji prestonice su odlučili da dovedu u red one koji ne poštuju mere i preporuke u borbi protiv epidemije virusa korona.

Na području Tokija, po barovima i prodavnicama, koji su uprkos preporukama ostali otvoreni, pojavile su se rukom pisane poruke i pozivi na njihovo zatvaranje.

"Ako ne zatvorite, pozvaćemo policiju", piše na jednoj poruci zalepljenoj na restoranu.

U medijima se objavljuju vesti o oštećenim automobilima i saobraćajnim tablicama iz drugih delova zemlje.

Zbog bunta građana, koji su nezadovljni što u njihov grad dolaze Japanci iz drugih gradova, vozači sad mogu kupiti nalepnice za automobile, na kojima piše da žive u određenoj pokrajini, iako imaju tablice iz drugog dela Japana.

Na društvenim mrežama fraza "nadzor samodiscipline" se veoma često koristi, pišu japanski mediji.

foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Stručnjaci ističu da je problem uznemiravanja sugrađana, i ranije bio ozbiljan problem u japanskom društvu, a sad je u epidemiji poprimio novi oblik.

U Japanu je vanredno stanje proglašeno do 31. maja. Međutim, za razliku od drugih zemalja, građanima nisu propisane obvezne mere, nego preporuke poput ograničenja kretanja.

foto: EPA / FRANCK ROBICHON

Žiteljima Japana su vlasti preporučile da ostanu u svojim kućama što je moguće više, da izbegavaju putovanja u druge delove zemlje. Međutim, ne slede svi te preporuke.

Mediji beleže slučajeve diskriminacije obolelih i onih koji su se oporavili od kovida-19.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track