Najnovije vesti

PORODICA NA OKUPU POSLE 32 GODINE Sin im je otet i prodat za 690 evra, majka dala otkaz i tražila ga po celoj Kini VIDEO
Foto: Printscreen Youtube/CBS News

potresno

PORODICA NA OKUPU POSLE 32 GODINE Sin im je otet i prodat za 690 evra, majka dala otkaz i tražila ga po celoj Kini VIDEO

Planeta

Kineski bračni par iz Siana, čiji je dvogodišnji sin otet davne 1988, ponovo se susreo sa njim posle 32 godine.

Mao Jin ukraden je kada ga je otac vraćao iz vrtića kući, piše BBC. Otac se na putu do kuće zaustavio kod jednog hotela kako bi uzeo vodu za sina, i dok se okrenuo dečak je nestao. Dečakova majka podelila je više od 100.000 letaka, moleći ljude da joj jave ukoliko negde vide otetog mališana.

Porodica se ponovo okupila posle 32 godine na konferenciji za štampu u zgradi policije, a sin koji sada ima 34 godine rekao je da želi da provede vreme sa roditeljima.

"Želela bih da zahvalim desetinama hiljada ljudi koji su nam pomogli", izjavila je njegova majka.

Majka dala otkaz da bi tražila sina po celoj Kini

Otmica dečaka dogodila se 17. oktobra 1988. godine. Po povratku kući dečak je ožedneo, pa je njegov otac zastao kraj hotela kako bi uzeo vodu za sina. Ali, čim se okrenuo, dečak je nestao. Unezvereni otac uzalud je pretraživao čitav kraj, dečaka nigde nije bilo.

Gospođa Li, dečakova majka, dala je otkaz na poslu kako bi mogla da se posveti potrazi za otetim sinom. Obišla je 10 kineskih provincija i izlepila više od 100.000 flajera sa dečakovim likom, ali bez uspeha. Zakucala je i na vrata vodećih kineskih TV stanica; svi su joj izašli u susret, ali ni medijska podrška nije urodila plodom - Mao Jin kao da je u zemlju propao.

"Dete, vrati se kući"

Pre 13 godina dečakovi roditelji osnovali su volontersku organizaciju "Dete, vrati se kući", kako bi pomogli drugim roditeljima koji su se našli u istoj situaciji. Od 2007. do dana zahvaljujući ovoj organizaciji uspeli su da pronađu 29 mališana i vrate ih njihovim porodicama, ali o dečaku zbog kojeg je ova organizacija osnovana nije bilo ni traga ni glasa.

Pa ipak, roditelji nisu gubili nadu, uvereni da će jednoga dana ponovo moći da zagrle svog sina.

Njihova želja ispunila se na krajnje neočekivan način. Policija je dobila dojavu da u provinciji na jugozapadu Kine, udaljenoj gotovo 1.000 kilometara od Siana, živi muškarc koji je svojevremeno usvojio dečaka. Odmah je naložila da dečak uradi DNK test, kako bi bilo ustanovljeno da li je reč o nestalom Mao Jinu ili je dojava bila lažna. Ispostaviće se, međutim, da je za gospođu Li i njenog supruga 10. maj 2020. najsrećniji dan u životu - policija ih je pozvala i saopštila da je njihov oteti sin pronađen. Dečak je u međuvremenu dobio novo ime - Gu Ningning, završio je školu i počeo da se bavi uređenjem enterijera.

"Ovo je najbolji poklon za Dan majki koji sam ikada dobila", izjavila je gospođa Li kada su je pozvali iz policije i saopštili joj da je njen oteti sin pronađen.

Oteti Mao Jin izjavio je kako namerava da provede vreme sa roditeljima.

Kupili dete za 690 evra

Policija je sprovela detaljnu istragu i ustanovila da je Mao Jin otet i prodat bračnom paru bez dece za oko 6.000 juana, odnosno 690 evra u današnjoj protivvrednosti. Policija do sada nije objavila detalje iz istrage, pa je tako i dalje nepoznato ko je oteo Mao Jina i kako je došlo do toga da dečak završi 1.000 kilometara daleko od roditeljske kuće.

Otmice i krijumčarenje dece su problem sa kojim se Kina suočava već decenijama. Vlasti ne saopštavaju zvanične podatke, ali je preko organizacije koji su osnovali Mao Jinovi roditelji javilo više od 15.000 roditelja koji traže svoju otetu decu.

Samo u 2015. godini oteto je više od 20.000 mališana. Ministarstvo javne bezbednosti formiralo je 2009. godine bazu DNK uzoraka zahvaljujući kojoj je pronađeno više od 6.000 otetih devojčica i dečaka, a u maju 2016. pokrenuta je kampanja "Reunion" koja poziva građane da pomognu u spajanju razdvojenih porodica i otete dece. Zahvaljujući toj kampanji, do danas je pronađeno više od 4.000 mališana.

Kurir.rs/BBC/Blic

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...