NIKOL PAŠINJAN PORUČIO GUTEREŠU: Pristrasna pozicija Turske u Nagorno-Karabahu, direktno je prisutna u akcijama Azerbejdžana
Foto: Profimedia

sukob jermenije i azerbejdžana

NIKOL PAŠINJAN PORUČIO GUTEREŠU: Pristrasna pozicija Turske u Nagorno-Karabahu, direktno je prisutna u akcijama Azerbejdžana

Planeta -

Jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarao je telefonom o situaciji u spornom regionu Nagorno-Karabah sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, koji je inicirao šef UN, saopštila je u ponedeljak uveče pres-služba jermenske vlade.

"Nikol Pašinjan je podvukao da za razliku od eskalacije proteklih godina, sadašnju karakteriše vrlo aktivna i pristrasna pozicija Turske i njeno direktno destabilizujuće prisustvo u akcijama Azerbejdžana", navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Gutereš je zauzvrat izrazio duboku zabrinutost zbog trenutne krize i razvoja događaja, ukazujući na potrebu za nastavkom mirovnog procesa u okviru OEBS-ove grupe iz Minska.

Šef UN je razgovarao i sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim, pozivajući na trenutni prekid vatre u Nagorno-Karabahu.

Ranije je jermensko ministarstvo spoljnih poslova tvrdilo da se "turski instruktori bore" u Nagorno-Karabahu na azerbejdžanskoj strani. Štaviše, diplomatska agencija je rekla da ima dokaz da Ankara regrutuje plaćenike "u nekim bliskoistočnim zemljama".

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik izvjavio je da ta organizacija ne može samostalno da verifikuje istinitost ove tvrdnje da se Turska meša u sukob oko Nagorno-Karabaha i poziva da odobri pristup posmatračkoj misiji OEBS-a zoni sukoba.

Baku je 27. septembra saopštio da je Jermenija granatirala položaje azerbejdžanske vojske, a Jerevan je pak tvrdio da su azerbejdžanske oružane snage krenule u ofanzivu prema Nagorno-Karabahu, granatirajući regionalna naselja, uključujući i glavni grad Stepanakert. Obe strane prijavile su žrtve, uključujući civilne žrtve. I Jermenija i Azerbejdžan proglasili su vanredno stanje i mobilizaciju trupa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track