BRISEL DONEO ODLUKU KOJA SE NEĆE SVIDETI VAŠINGTONU I LONDONU: Gvaido za EU više nije privremeni predsednik Venecuele!
Foto: AP

preokret

BRISEL DONEO ODLUKU KOJA SE NEĆE SVIDETI VAŠINGTONU I LONDONU: Gvaido za EU više nije privremeni predsednik Venecuele!

Planeta -

Huan Gvaido iz Venecuele je "privilegovani sagovornik", ali se više ne smatra privremenim predsednikom, izjavile su države Evropske unije u ponedeljak, držeći se svoje odluke da mu vrate status.

27 država EU reklo je 6. januara da više ne mogu legalno da priznaju Gvaida, pošto je on izgubio mesto šefa parlamenta nakon parlamentarnih izbora u Venecueli u decembru, uprkos tome što EU nije priznala taj glas.

Posle spornog reizbora za predsednika Nikolasa Madura 2018. godine, Gvaido je, kao šef parlamenta, postao privremeni predsednik. Sjedinjene Države i Britanija još uvek doživljavaju Guaida kao pravog vođu Venecuele.

Status privremenog predsednika omogućava Gvaidu pristup sredstvima koja su Maduru zaplenile zapadne vlade, kao i pristup vrhunskim zvaničnicima i podršku njegovom prodemokratskom pokretu na domaćem i međunarodnom nivou.

27 članica EU reklo je u zajedničkoj izjavi da je on bio deo demokratske opozicije - uprkos rezoluciji Evropskog parlamenta prošle nedelje da vlade EU održe položaj Guaida kao šefa države.

„EU ponavlja svoje pozive na ... slobodu i sigurnost svih političkih protivnika, posebno predstavnika opozicionih partija izabranih u Nacionalnu skupštinu 2015. godine, a posebno Huana Gvaida“, navodi se u izjavi nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

„EU ih smatra važnim akterima i privilegovanim sagovornicima“, rekla je, pozivajući opoziciju da se ujedini protiv sporne vladavine Madura.

Skupštinu izabranu 2015. održala je opozicija, dok je nova skupština u rukama Madurovih saveznika, nakon što je opozicija pozvala Venecuelance da bojkotuju glasanje.

Gvaido je prošle nedelje zahvalio Evropskom parlamentu što ga je priznao za predsednika Nacionalne skupštine, odbora poslanika koji tvrde da su legitimno zakonodavno telo u zemlji, tvrdeći da su parlamentarni izbori 2020. bili lažni.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track