Najnovije vesti

KREMLJ O RAZGOVORU PUTINA I BAJDENA: Glavno pitanje bilo je produženje sporazuma START 3, ne može se govoriti o resetovanju odnosa
Foto: EPA / Michail Klimentyev / Sputnik / Kremlin

dmirtij peskov

KREMLJ O RAZGOVORU PUTINA I BAJDENA: Glavno pitanje bilo je produženje sporazuma START 3, ne može se govoriti o resetovanju odnosa

Planeta

Telefonski razgovor lidera Rusije i Amerike, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, održan je na inicijativu ruske strane, a glavno pitanje je bilo produženje sporazuma START 3, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Juče je održan telefonski razgovor predsednika Putina i predsednika Bajdena. To je bila inicijativa ruske strane. Mi smo predložili da se održi taj razgovor, u suštini, kako bi još jednom čestitali američkom kolegi početak rada na dužnosti predsednika Amerike, što je predsednik Putin i učinio. Naravno, i kako bi se razgovaralo o najaktuelnijim pitanjima, od kojih je najvažnije ratifikacija sporazuma o produženju START 3 i uopšteno odluka o produžavanju sporazuma na pet godina“, objasnio je Peskov.

Prema njegovim rečima, eksperti su finalizovali svoj rad i lideri zemalja su potvrdili postojanje takvog dogovora.

Peskov je dodao da je razgovor Putina i Bajdena trajao nešto više od 35 minuta.

„Razgovor je bio radni i otvoren. Ako se sećate, Bajden i Putin su se sastajali u Moskvi 2011. godine i tada su se dogovorili da će razgovarati prilično otvoreno“, podsetio je Peskov.

On je dodao da Putin i Bajden nisu razgovarali o mogućnosti sastanka uživo.

„Nije razgovarano o posetama, ali je izražena spremnost i namera da se nastavi dijalog“, rekao je Peskov.

Predsednici su takođe razgovarali o sutuaciji sa Aleksejom Navaljnim i Ukrajini. Putin je razjasnio američkom lideru stav Moskve po tim pitanjima.

Ne može se govoriti o resetovanju odnosa

Portparol Kremlja je naglasio da se za sada ne može govoriti o resetovanju odnosa sa SAD, jer za to trenutno ne postoje uslovi.

„Ne, ne treba koristiti taj termin u budućnosti. Naravno, zasad ne postoje nikakvi uslovi za resetovanje. Postoji veoma važno razumevanje i saglasnost o potrebi produžavanja sporazuma START 3, što je izuzetno važna zajednička tačka gledišta koja će biti realizovana. Ali, naravno, sada se ne može razgovarati o resetovanju odnosa“, dodao je Rjabkov.

„Dovoljno je što su predsednici juče, ukazavši na postojanje prilično ozbiljnih protivrečnosti, ipak istakli da je neophodan nastavak dijaloga“, precizirao je ruski diplomata.

Podsetimo, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarali su juče telefonom, a tokom razgovora potvrđeno je da će se Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju produžiti.

Ruski parlament odobrio produženje sporazuma Novi START

Donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma danas je ratifikovao produženje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START na pet godina.

Državna duma jednoglasno je odobrila produženje sporazuma, dan posle posle telefonskog razgovora američkog i ruskog predsednika Džozefa Bajdena Vladimira Putina koji su izrazili zadovoljstvo razmenom diplomatskih nota o produženju sporazuma Novi START (Strategic Arms Reduction Treaty).

Za produženje sporazuma nije potrebno odobrenje Kongresa u SAD, ali ruski poslanici moraju da ga ratifikuju.

Poslanici gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije, rekli su da će danas takodje odobriti produženje sporazuma.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je poslanicima da će produženje biti zaokruženo razmenom diplomatskih nota kada se završe svi postupci.

Novi START ističe 5. februara. Pošto je prošle nedelje preuzeo dužnost, Bajden je predložio produženje ugovora na pet godina, što je Kremlj odmah pozdravio.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...