BAJDEN PRETI RUSIJI, ALI IMA NA UMU EVROPU I KINU: Analiza najnovije pretnje predsednika SAD Vladimiru Putinu
Foto: EPA/Yuri Gripas Pool, EPA/ALEXEI DRUZHININ

opasno

BAJDEN PRETI RUSIJI, ALI IMA NA UMU EVROPU I KINU: Analiza najnovije pretnje predsednika SAD Vladimiru Putinu

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da njegova administracija priprema oštar odgovor nakon što su američke bezbednosne agencije javile da je Rusija pokušala da se umeša u američke izbore 2020. godine u korist svog protivnika Donalda Trampa.

U intervjuu za ABC Nevs u sredu, voditelj je pitao Bajdena da li ruskog predsednika Vladimira Putina smatra "ubicom". "Hmm, ha, mislim", odgovorio je Bajden. Dodao je da je prethodno upozorio kolegu u Moskvi da će SAD potencijalno preduzeti mere ukoliko pronađu dokaze ruskog mešanja u izbore.

"Oni će platiti cenu", rekao je Bajden. "Dugo smo razgovarali, on i ja ... Poznajem ga relativno dobro. I razgovor je započeo, rekao sam: ’Znam vas i vi mene.’ Ako utvrdim da se to dogodilo, budite spremni".

U utorak je deklasifikovan zajednički izveštaj špijunskih agencija Vašingtona, uključujući CIA i Odeljenje za nacionalnu bezbednost. Kaže da je Rusija pokušala da utiče na glasanje 2020. godine da bi "ocrnila kandidaturu predsednika Bajdena i Demokratsku stranku, podržavajući bivšeg predsednika Trampa, podrivajući poverenje javnosti u izborni proces i pogoršavajući sociopolitičke podele u Sjedinjenim Državama.

Kampanju su sproveli punomoćnici, uključujući "pojedince povezane sa Ukrajinom koji su povezani sa ruskom obaveštajnom službom i njihovim mrežama".

Nakon analize, američki mediji izvestili su da se očekuje da će zemlja predstaviti sankcije Rusiji već sledeće nedelje kao odgovor na navodne pokušaje uticaja na izbore. Upitan o izveštaju, anonimni zvaničnik Bajdena rekao je Rojtersu da je predsedniku "jasno" da će Sjedinjene Države odgovoriti na destabilizujuće ruske akcije. Međutim, ruske diplomate odbacile su optužbe obaveštajnih agencija.

U objavi na svojoj Fejsbuk stranici, moskovska ambasada u Vašingtonu rekla je da je taj dokument "još jedan niz neosnovanih optužbi protiv naše zemlje za mešanje u američke unutrašnje političke procese".

Zvaničnici kažu da o takvim tvrdnjama nisu pruženi fakti ili konkretni dokazi. Istovremeno, izaslanici optužuju Vašington za praktikovanje "megafonske diplomatije" u pokušaju da "održi negativnu sliku o Rusiji i krive strane igrače za destabilizaciju situacije u zemlji".

Ranije u sredu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov dodao je svoj glas onima koji kritikuju obaveštajni izveštaj.

"Rusija se nije mešala u prethodne izbore i nije se mešala u izbore pomenute u ovom izveštaju za 2020. godinu. Rusija nema nikakve veze sa bilo kojom kampanjom protiv bilo kog kandidata. S tim u vezi, smatramo da je ovaj izveštaj netačan ". Umesto toga, on je tvrdio da je sve to priprema za izricanje novih sankcija zemlji.

Bajden nastavlja sa trampizmom i pokušava da izoluje "konkurenciju" Rusiju i Kinu od evropskih zemalja koje su jedine koje imaju potencijal da preuzmu američku svetsku dominaciju. Da li će se sve završiti ratom između Evrope i Rusije ili Kine i Indije, videćemo.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja