EVROPA ĆE SE NAČEKATI RUSKE VAKCINE: Francuski zvaničnik otkriva kada Sputnjik stiže u EU
Foto: J.S./Ilustracija

ruska vakcina

EVROPA ĆE SE NAČEKATI RUSKE VAKCINE: Francuski zvaničnik otkriva kada Sputnjik stiže u EU

Planeta -

Ruska vakcina Sputnjik Ve neće biti odobrena u Evropskoj uniji "pre kraja juna" poručio je francuski državni sekretar za evropsku politiku Klemen Bone srušivši tako nade nekih zemalja koje se nadaju skorom odobrenju cepiva kako bi ubrzale kampanju vakcinacije.

Bone je senatskom odboru za evropske poslove rekao da će prva faza ispitivanja, takozvana naučna provera, u postupku odobravanja sigurno trajati do sredine juna, a zatim se čeka mišljenje Evropske agencije za lekove (EMA) za koje treba još nekoliko nedelja, što znači da vakcina neće biti odobrena pre kraja juna.

EU će tada morati da ima "mnogo više raspoloživih doza vakcina (drugih laboratorija) pa će i potreba biti mnogo manja", rekao je on.

Bone je istovremeno optužio Rusiju da koristi vakcinu kao propagandno oružje, kako bi pokazali koliko su prisutni u EU.

"Naši ruski prijatelji se koriste geopolitičkim potezima i komunikacijskim manevrima kako bi pokazali koliko su prisutni u Evropskoj uniji. Ne budimo naivni, (imaju) strategiju podele u EU-u koja, na sreću, zasad nije uspela, osim nekoliko udaraca nožem", rekao je on.

Mađarska, Slovačka i Češka su već nabavile rusku vakcinu, ne čekajući odobrenje EU dok su druge zemlje, poput Nemačke, voljne da počnu sa primenom Sputnjika čim bude odobren.

"Ne isključujemo nijedno rešenje, nijednu mogućnost, ali nemojmo se zavaravati u vezi s ruskom i kineskom vakcinom", poručio je francuski zvaničnik.

U Francuskoj je, inače, na snazi jednomesečno zaključavanje zbog ogromnog broja novozaraženih i antivaksera koji se protive bilo kojoj vakcini.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja