PUTIN ODAO POČAST JURIJU GAGARINU, UZ PORUKU: Rusija treba da ostane velika nuklearna sila i osvajač svemira
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

svemirska strategija

PUTIN ODAO POČAST JURIJU GAGARINU, UZ PORUKU: Rusija treba da ostane velika nuklearna sila i osvajač svemira

Planeta -

Rusija treba da ostane velika nuklearna sila i osvajač svemira, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin povodom 60. godišnjice prvog svemirskog leta koji je izveo sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin.

"U 21. veku Rusija treba da zadrži svoj status medju glavnim nuklearnim i svemirskim silama, jer je svemirski sektor direktno povezan sa odbranom", rekao je Putin tokom video konferencije posvećene toj temi.

Predsednik Rusije je zatražio uspostavljanje razvojne svemirske strategije koja bi važila "najmanje deset godina", navodeći na prvom mestu oblast odbrane, ali i telekomunikacije, transport kao i pitanje fundamentalnih istraživanja, zdravstva i obrazovanja.

"Vlada treba da pripremi dokument koji sadrži jasne mere za postizanje tih prioriteta", rekao je Putin.

Pozdravljajući istorijski uspeh Gagarina, Putin je dodao: "To uvek služiti na ponos našoj zemlji koja je otvorila put ka vasioni".

Rojters prenosi da je Putin danas doputovao u Engels, koji se nalazi 860 kilometara od Moskve u Saratovskoj oblasti i gde se obeležavala 60. godišnjica istorijskog leta Jurija Gagarina u svemir, jedne od najvažnijih pobeda Sovjetskog Saveza u hladnom ratu i ključnog trenutak u svemirskoj trci sa SAD. Rojters prenosi da je proslava istorijskog leta obeležena i u svemiru i da je kosmonaut Oleg Novitcki u video obraćanju sa Međunarodne svemirske stanice poručio da su ruski naučnici i inženjeri pokazali nesumnjivu superiornost tehnologije svoje zemlje i učinili Rusiju vodećom svetskom silom.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track