HAKOVANJE ILI PREUZIMANJE Da li je SAD zaplenila domene iranskih TV stanica i portala? Osvanula poruka za korisnike u SAD i Evropi
Foto: Printscreen PressTV

Prekipelo im

HAKOVANJE ILI PREUZIMANJE Da li je SAD zaplenila domene iranskih TV stanica i portala? Osvanula poruka za korisnike u SAD i Evropi

Planeta -

Na veb stranicmama koji pripadaju iranskoj novinaskoj agenciji Press TV, Al-Alam i jemenske televizijske stanice Al-Masirah sa sedištem u Libanu osvanule poruka sa informacijom da je američka vlada zaplenila veb domene pomenutih stranicia i stavila ih pod svoju kotntrolu.

Inače sajtovi Al-Alam i PressTV, su vlasništvu su Islamske Republike Iran, iranske državne medijske korporacije. Međutim, još jedana televizija kojoj je oduzet domen je Al-Masirah, 2012. koja je osnovao u Bejrutu- Liban, jemenski pokret Ansarullah, poznat i kao Huti.

„Domen presstv.com zaplenila je vlada Sjedinjenih Država u skladu sa nalogom za zaplenu izdatim u skladu sa 18 USC 981, 982 i 50 USC 1701-1705 u okviru akcije sprovođenja zakona od strane Biroa za industriju i bezbednost , Kancelarija za izvršenje zapleene je Savezni biro za istrage “, navodi se u poruci na veb stranici PressTV-a. Poruke na svim veb lokacijama su identične".

Odeljci američkog zakona navedeni u obaveštenju odnose se na civilno oduzimanje, krivično oduzimanje, vanredna pretnja; proglašenje nacionalne vanredne situacije.

Autentičnost tvrdnji iznetih u porukama trenutno nije jasna, što znači da su takođe mogle biti hakovane.

Međutim, čini se da su bar neke veb stranice vidljive izvan SAD-a, što znači da su zaplijenjeni samo američki domeni. Korisnici u Australiji, pa čak i na jugozapadu Sjedinjenih Država takođe su tvrdili da i dalje mogu da vide veb stranicu.

Kurir.rs/A.M./Sputnik international

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja