OVO JE MOGUĆI RAZLOG ZAŠTO SE SRUŠILA ZGRADA U MAJAMIJU Broj žrtava tragedije porastao na devet!
Foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH, Printscreen Twitter, Profimedia

potraga za nestalima i dalje traje

OVO JE MOGUĆI RAZLOG ZAŠTO SE SRUŠILA ZGRADA U MAJAMIJU Broj žrtava tragedije porastao na devet!

Planeta -

Spasilačke službe i dalje pretražuju područje na kojem se urušio deo stambene zgrade u severnom delu Majamija. Potraga za osobama koje se vode kao nestale ušla je u četvrti dan, a zvaničnici za sada nisu mogli saopštiti dobre vesti.

Iako službe spašavanja, kao i politički zvaničnici Majamija, i dalje tvrde kako postoji nada da se pronađu preživeli ispod ruševina zgrade u Majamiju, vreme radi protiv njih.

Prema poslednjim podacima, spasilačke službe izvukle su još četiri tela ispod ruševina, pa je tako broj poginulih porastao na devet.

-Poslednje četiri žrtve policija je identifikovala kao Kristinu Beatriz Elviru (74), Luisu Bermudez (26), Leonu Olivkovicu (80) i Anu Ortiz (46), navodi se u saopštenju.

Zvaničnica Danijel Levine Kava saopštila je da su spasilačke ekipe žrtve izvukli tokom noći, a da se i dalje više od 140 osoba vodi kao nestalo.

-Uspeli smo da izvučemo četiri tela iz ruševina, kao i dodatne ljudske ostatke. Identifikovali smo četiri žrtve i obavestili najbližu rodbinu. Upućujem najdublje saučešće porodicama, kao i prijateljima poginulih, rekla je Kava.

Majami Bič, srušena zgrada, Majami
foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Šta je prouzrokovalo urušavanje zgrade?

Za sada zvaničnici raspolažu šturim informacijama o tome šta je dovelo do urušavanja dela zgrade.

Međutim, američki list New York Times obavio je razgovore sa nekoliko arhitekata, kao i građevinskih radnika koji su rekli kako su još 2018. godine na zgradi uočena velika oštećenje koja ugrožavaju strukturu zgrade.

Oštećenja su se pojavila u podrumu zgrade, a kako su naveli, već tada se mogla uočiti korozija na armaturi u nosivim stubovima.

Stručnjaci su tada predložili popravke na tornju, međutim one nikada nisu izvršene.

Nakon što su se pojavile informacije o mogućem uzroku urušavanja, zvaničnici Majamija su u saradnji sa građevinskim stručnjacima izvršili pregled i nekoliko drugih zgrada u ovom delu grada. Prioritet u pregledu imala je zgrada koja je građena od sličnih materijala kao što je i objekat čiji su se delovi urušili.

Uprkos strahu da će pregled zgrade pokazati slična oštećenja, zvaničnici su istakli kako stručnjaci nisu pronašli ništa neobično u strukturi zgrade.

Levine Kava je takođe najavila reviziju kvaliteta svih zgrada koje su stare 40 ili više godina. Kako je navela, kontrola kvaliteta će trajati mesec dana, a navela je i kako će pregledi biti detaljni kako bi se utvrdilo da li su objekti sigurni za stanovanje.

Pored američkih spasilačkih službi, pomoć u pronalaženju nestalih osoba ponudio je Izrael.

Država je poslala tim inžinjera i stručnjaka pri Izraelskim odbrambenim snagama, koji će, pored traženja nestalih osoba, ponuditi i pomoć brojnoj jevrejskoj zajednici koja se nalazi u ovom delu SAD-a.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track