PASTRMKE U NARKOMANSKOJ KRIZI: Ribe postale zavisne od meta koji pluta svetskim rekama, kriziraju u otpadnim vodama fabrika
Foto: EPA/ CJ GUNTHER

ljudska krivica

PASTRMKE U NARKOMANSKOJ KRIZI: Ribe postale zavisne od meta koji pluta svetskim rekama, kriziraju u otpadnim vodama fabrika

Planeta -

Smeđa pastrmka može da se "navuče" na metamfetamin koji se akumulira u vodi, pokazalo je novo istraživanje.

Tim na čelu sa Pavelom Horkijem, ekologom sa Češkog univerziteta ispitivao je da li narkotici koji se akumuliraju u površinskim vodama utiču na ponašanje riba.

Tim je stavio 40 pastrmki u bazen sa vodom gde je nivo metamfetamina bio približno jednak nivou koji se nalazi u slatkovodnim rekama i pratio njihovo ponašanje narednih osam nedelja, pre nego što su ih premestili u bazen sa čistom vodom.

Tada su svakog drugog dana pratili da li pastrmke pokazuju znakove apstinentske krize tako što su im prižali mogućnost da uđu u vodu "začinjenu" metom ili u čistu vodu.

Pastrmke koje su osam nedelja provele u metamfetaminskoj vodi birale su takvu vodu, prva četiri dana po selidbi što su naučnici protumačili kao pokazatelj da su ribe bile navučene na drogu.

Tim je utvrdio i da su ribe-narkomanke bile manje aktivne od onih koje nikada nisu bile u vodi sa metamfetaminom, kao i da su tragovi narkotika pronađeni u njihovom mozgu 10 dana posle izlaganja.

Tim je zaključio da čak i niži nivo nelegalnih droga u vodenim tokovima može da utiče na životinje koje žive u njima.

Droga u vodu stiže preko kanalizacija i otpadnih voda, budući da postrojenje za tretiranje otpadnih voda nisu dizajnirana da se bave ovom vrstom kontaminacije, navodi se u studiji.

"Ribe su osetljive na efekte neurološki aktivnih narkotika, od alkohola do kokaina i mogu da razviju zavisnost vrlo slično ljudima", rekao je Horki CNN-u.

On je rekao i da zbog toga, da bi dobile svoj "fiks", neke ribe provode mnogo više vremena u otpadnim vodama fabrika što može da ima dalekosežne posledice po čitave ekosisteme.

Ovo nije prvi put da je podvodni život trpeo posledice farmaceutske industrije.

U maju 2019. stručnjaci iz Velike Britanije su saopštili da su pronašli tragove ilegalnih droga, lekova i pesticida kod slatkovodnih račića, dok je godinu dana ranije u Pacifiku, kod obale države Vašington, tim istraživača utvrdio da su dagnje u toj oblasti pozitivne na opijat oksikodon.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track