ENDI DŽESI NA ČELU AMAZONA Diplomirao na Harvardu, vrlo je uticajan u ovoj kompaniji, a evo kako ga zovu zaposleni
Foto: Printscreen Youtube/Recode

džef bezos nije više na čelu amazona

ENDI DŽESI NA ČELU AMAZONA Diplomirao na Harvardu, vrlo je uticajan u ovoj kompaniji, a evo kako ga zovu zaposleni

Planeta -

Dosadašnji dorektor Amazona Džef Bezos koji je bio na čelu te kompanije od njenog osnivanja (27 godina) zvanično je otišao sa te funkcije, a zameniće ga Endi Džesi.

Džesi je od 2003. godine bio na čelu Amazonovog veb servisa, ima 53 godine i diplomirao je na Harvardu.

Bezos je na čelu Amazona bio 27 godina, tačnije od osnivanja te kompanije. Pod Bezosovim vođstvom, kompanija je postala jedna od najistaknutijih svetskih tehnoloških kompanija.

Amazon trenutno dominira internet trgovinom u SAD-u i delovima Evrope i služi kao okosnica većem delu modernog veba zahvaljujući svojim veb sevisima.

Bezosov naslednik Džesi se pridružio kompaniji ubrzo nakon što je diplomirao na Harvardovoj poslovnoj školi 1997. godine i vodio je Amazonov veb servis od njegovog osnivanja 2003. godine.

Kako navode mediji, Džesi svoje najvažnije odluke donosi u Chop-u (Charterhouse of Parma), konferencijskoj sali smeštenoj nadomak njegove kancelarije u Sijetlu. Jedan zaposleni je svojevremeno rekao: “Ako odete na sastanak u Chop sa Endijem, bolje budite spremni”.

Isti radnik je naveo da je “Džesi ajkula koja će namirisati krv sa 100 milja, ako niste spremni”. Od svog tima očekuje najbolje, a malo ko bi i pomislio da bi Bezos na tako važno mesto doveo nekoga ko nije zahtevan i marljiv.

Ipak, mediji takođe pišu i da je Džesi veoma prijatan čovek. Kako kažu, sa zaposlenima se u liftovima pozdravlja poimenično, a takođe neretko pita i o porodici. Njegovi standardi su visoku, ali on je ljudsko biće, pišu mediji, i dodaju da se ovo za Bezosa nije moglo čuti tako često.

Bezos, najbogatiji čovek na svetu, rekao je zaposlenima ranije ove godine da će mu predaja kormila Džesiju omogućiti da se usredsredi na druge projekte, poput filantropskih potraga za rešavanjem klimatskih promena i njegove kompanije za istraživanje svemira ''Blue Origin'' (sam Bezos planira da leti u svemir u raketi koju je kompanija izgradila za dve nedelje).

Džesi u Amazonu ima oko 85.000 akcija, vrednih 287,3 miliona dolara. Svakako je jedna od najplaćenijih osoba u kompaniji: u prethodne tri godine zaradio je više od 20 miliona dolara.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track