ZAVRŠEN SEVERNI TOK 2: Posle pretnji sankcijama i geopolitičkih tenzija gotova izgradnja kontroverznog ruskog gasovoda
Foto: EPA/ Clemens Bilan

kraj

ZAVRŠEN SEVERNI TOK 2: Posle pretnji sankcijama i geopolitičkih tenzija gotova izgradnja kontroverznog ruskog gasovoda

Planeta -

Završetak izgradnje strateški važnog projekta bio je više puta odlagan zbog američkih pretnji sankcijama i geopolitičkih tenzija.

Izgradnja kontroverznog gasovoda Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku u potpunosti je završena, saopštio je ruski gigant Gasprom.

Generalni menadžer Gasproma, Aleksej Miler objavio je jutros da je izgradnja Severnog toka 2 u potpunosti završena.

Očekuje se da će ruska energetska kompanija početi Nemačkoj da isporučuje gas u oktobru.

Gasovod koji ide ispod Baltičkog mora udvostručiće isporuke ruskog gasa Nemačkoj koja je bila glavni promoter projekta uprkos žestokom protivljenju Amerikanaca ali i EU, koji Severni tok 2 smatraju širenjem ruskog uticaja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin više puta su insistirali da je Severni tok 2 isključivo komercijalni projekat i da nema nikakvu političku dimenziju.

Gasovod kapaciteta 55 milijardi m3 gasa godišnje proteže se 1.230 kilometara ispod Baltičkog mora, istom rutom kao i njegov brat blizanac Severni tok 1 koji je u funkciji od 2012. godine.

Izgradnja je trebalo da bude završena 2019. godine, ali je odložena zbog protivljenja SAD-a i sankcijama koje je Vašington uveo nekim kompanijama uključenim u projekat.

Vašington se godinama protivio izgradnju gasovoda, koji smatra geopolitičkim projektom, da bi sa dolaskom Džoa Bajdena na mesto predsednika, kompromis bio postignut.

Za Ukrajinu, ovaj gasovod će značiti gubitak od najmanje 1,5 milijardi dolara godišnje budući da se Evropa preko njih snabdevala ruskim gasom. Uz to, gasovod će sada biti moćna poluga i adut u rukama njihovog ruskog protivnika.

Merkel je, prilikom posete Ukrajini, rekla da će Nemačka uraditi sve da da se produži rusko-ukrajinski ugovor o tranzitu gasa koji važi do 2024. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track