PRVA OSTAVKA U ČLANICI EU I NATO ZBOG AVGANISTANA: Holandska šefica diplomatije napušta funkciju!
Foto: Bart Maat / AFP / Profimedia

rasprava u parlamentu

PRVA OSTAVKA U ČLANICI EU I NATO ZBOG AVGANISTANA: Holandska šefica diplomatije napušta funkciju!

Planeta -

Holandska ministarka spoljnih poslova Zigrid Kag podnela je ostavku nakon kritika zastupnika koji je smatraju odgovornom za haotičnu evakuaciju iz Avganistana.

"Dom smatra da je vlada delovala neodgovorno.. Jedino što mogu je da prihvatim posledice te ocene kao ministarka koja snosi krajnju odgovornost", rekla je u govoru parlamentu.

Zastupnici su prihvatili predlog u kom se izriču kritike na račun vlade jer nije uspela da evakuiše deo Avganistanaca i jer nije unapred uočila da bi talibani mogli vrlo brzo da preuzmu vlast.

"U mom shvatanju demokratije i našoj tradiciji vlade, ministar mora da ode ako je njegova politika doživela osudu. Zbog toga ću podneti njegovom visočanstvu (kralju Viljemu-Aleksandru) ostavku na mesto ministarke spoljnih poslova", rekla je.

Kag je na mestu vršitelja dužnosti šefa diplomatije od maja. Nova koalicijska vlada još nije oformljena nakon izbora u martu.

Još nije jasno, ocenjuje agencija dpa, koje će to političke posledice imati na formiranje vlade.

Dan pre nje smenjen je u Britaniji ministar spoljnih poslova Dominik Rab, takođe zbog upravljanja avganistanskom krizom, dodaje agencija AFP.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track