NEMAČKA OTKAZUJE SVE VIŠE BOŽIĆNIH VAŠARA ZBOG KORONE: Teško je zamisliti da pijete kuvano vino dok su bolnice na izmaku snaga
Foto: Frank Hoermann / SVEN SIMON / AFP / Profimedia

pandemija

NEMAČKA OTKAZUJE SVE VIŠE BOŽIĆNIH VAŠARA ZBOG KORONE: Teško je zamisliti da pijete kuvano vino dok su bolnice na izmaku snaga

Planeta -

Jedan od najvećih je već otkazan: čuveni Christkindlmarkt u Minhenu neće biti održan ni ove godine, a zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Nemačkoj pod znakom pitanja su i drugi božićni vašari u zemlji, piše Index.

"Teško je zamisliti da pijete kuvano vino na božićnom vašaru dok su bolnice na izmaku snaga i bore se sa poslednjim resursima", prokomentarisao je saksonski premijer Mihael Кrečmer dilemu oko toga treba li otvarati božićne vašare u trenutku kada Nemačka beleži rekordne brojeve zaraženih korona virusom.

Кrečmer zna o čemu priča. Saksonija beleži rekorde među nemačkim pokrajinama, sa porastom incidencije i preko hiljadu zaraženih na 100.000 stanovnika.

Drezdenska dilema

I u glavnom gradu Saksonije, Drezdenu, vlada dilema oko ovogodišnje sudbine jednog od najstarijih božićnih vašara u Nemačkoj. Ali odgovor na pitanje da li će biti organizovan Strizelmarkt, prvi put održan 1434. godine, u rukama je gradskih i opštinskih vlasti.

One se nadaju se da će u Drezdenu ipak biti božićnog vašara. Uz tzv. pravilo 2G (pristup samo vakcinisanima i onima koji su preležali koronu) izlagači se nadaju da će privući dovoljno posetilaca. Iako je stopa vakcinacije upravo u ovoj saveznoj pokrajini najniža.

0643546894, Drezden, Nemačka, božićni vašar
foto: JENS SCHLUETER / AFP / Profimedia

Sajam bi trebalo da bude otvoren u ponedeljak, već su postavljeni štandovi i kućice, postavljena je ograda oko vašara. Ali u četvrtak i petak, predstavnici savezne i pokrajinske vlade u Berlinu odlučuju koje mere bi mogle da se uvedu da bi se sprečilo širenje epidemije.

Žrtve bi mogli da budu i božićni vašari, na kojima je obično gužva, a zbog stalne konzumacije jela i pića gotovo je nemoguće sprovesti pravilo nošenja maske ili držanja distance.

Minhen je već odustao

"Ne mogu da opišem kroz šta trenutno prolazimo: ne spavamo noću zbog neizvesne situacije“, rekla je za AFP Кarin Hantše, čija porodica već 32 godine prodaje medenjake na božićnoj pijaci u Drezdenu. Prihodi od božićnog vašara čine preko 50 odsto godišnjeg prihoda porodičnog preduzeća.

"Кako će razvoj epidemije i prateće zakonske izmene uticati na planove za otvaranje sajma, u ovom trenutku je teško predvideti", rekao je Robert Franke iz opštinske policije Drezdena.

Minhen je prvi grad koji je drugu godinu zaredom odustao od održavanja Božićnog vašara.

0643670887, Nemačka, božićni vašar
foto: DANIEL KARMANN / AFP / Profimedia

U Nirnbergu, koji se kao i Minhen nalazi u Bavarskoj, saveznoj državi koja je takođe među vodećima po broju zaraženih, odlučili su da spasu svoj Božićni vašar, takođe među najpoznatijim i najbogatijim u Evropi, tako što su ga podelili na nekoliko manjih. Nadaju se da će to smanjiti gužve.

Organizatori kažu da se pandemija može izbeći "sistemskim pridržavanjem pravila" kao što su nošenje maski, držanje distance ili kretanje u jednom pravcu.

Ali problem je što je epidemiološka situacija sada gora nego prošle godine kada su sajmovi zatvarani.

Lotar Viler, direktor Državnog epidemiološkog instituta Robert Кoh, apelovao je na organizatore da se i ove godine uzdrže od organizovanja sajmova.

Važan ekonomski faktor

Božićni vašari u Nemačkoj imaju veliki privredni značaj.

Pre pandemije, oko 3.000 sajmova, od malih i komšijskih do svetski poznatih, privuklo je preko 160 miliona posetilaca i ostvarilo prihod od tri do pet milijardi evra.

Međutim, promet je sistemski opadao i pre pandemije, posebno od 2016. godine i terorističkog napada na Božićni vašar u Berlinu.

0306983191, Berlin, božićni vašar, Nemačka
foto: travelstock44 / Alamy / Alamy / Profimedia

Islamistička pretnja je ostala i narednih godina, čemu su doprineli napad na Božićni sajam u Strazburu i sprečen napad na sajam u Esenu.

Ali uprkos svemu, Nemci se i dalje raduju predbožićnim ritualima poput ispijanja kuvanog vina na božićnim vašarima.

"Božićni vašar je masovni fenomen koji je teško zanemariti", kaže kulturolog Gunter Hiršfelder iz Regensburga.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track