ANTONIO GUTEREŠ PORUČIO: Zatvaranje granica zbog omikrona je nepravedno i nemoralno!
Foto: EPA / OMER MESSINGER / POOL

novi aparthejd

ANTONIO GUTEREŠ PORUČIO: Zatvaranje granica zbog omikrona je nepravedno i nemoralno!

Planeta -

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je zatvaranje granica zbog omikron varijante korona virusa "duboko nepravedno, kažnjavajuće i neefikasno", nazivajući to oblikom aparthejda prema Africi.

"Sa virusom koji ne poznaje granice, ograničenja putovanja koja izoluju jednu zemlju ili region nisu samo duboko nepravedna i kažnjavajuća, već su i neefikasna", rekao je on novinarima, dodajući da smatra "skandaloznim" osudu Afrike zbog toga što nije vakcinisana.

Pozivajući se na Južnu Afriku, koja je signalizirala pojavu omikron varijante 24. novembra, što je dovelo do toga da druge zemlje zatvore granice za njene građane, šef UN-a je rekao da zemlje ne bi trebalo "kolektivno kažnjavati jer su identifikovale i podelile ključne naučne i epidemiološke informacije sa svetom".

Afrika nema dovoljno vakcina za svoje stanovništvo

To je "nepravedno" i "nemoralno", ponovio je.

"Zato upućujem snažan apel, apel na razum. Imamo instrumente za bezbedno putovanje. Кoristimo te instrumente da izbegnemo tu vrstu aparthejda koji smatram neprihvatljivim", naglasio je on.

Afrika nema dovoljno vakcina za svoje stanovništvo, nema potrebna finansijska sredstva za oporavak privrede, trpi najteže posledice klimatskih promena, iako nije doprinela i nema potrebne resurse za izgradnju otpornosti svog stanovništva, nabrojao je generalni sekretar UN-a.

Niska stopa vakcinacije

Stojeći uz njega, predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat takođe je osudio stigmatizaciju, ističući da je "manje od 6 odsto Afrikanaca vakcinisano", pozivajući na međunarodnu solidarnost.

"Pozivam vlade da radije razmotre testove putnika, kao i druge odgovarajuće i zaista efikasne mere", dodao je Gutereš.

On je to nazvao jedinim načinom da se smanji rizik od prenosa uz omogućavanje putovanja.

Nova varijanta korona virusa pod nazivom omikron već je otkrivena na svim kontinentima, ali izgleda da je Evropa najteže pogođena i počela je, kao i druge zemlje u svetu, da pooštrava mere i uvodi graničnu kontrolu i zabranjuje dolazak putnicima iz južne Afrike.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track