FINCI KUPUJU 64 F-35 ZA 9,4 MILIJARDI DOLARA Francuzi: Razočarani smo i žalimo što Evropa preferira Amerikance!
Foto: EPA

Haos na severu evrope oko kupovine aviona

FINCI KUPUJU 64 F-35 ZA 9,4 MILIJARDI DOLARA Francuzi: Razočarani smo i žalimo što Evropa preferira Amerikance!

Planeta -

Finska je pre dva dana javno saopštila da je izabrala F-35 borbeni avion 5. generacije koji proizvodi Lokid Martin, kao novu letelicu za svoje vazduhoplovstvo kako bi zamenili postojeće lovce F/A-18 Hornet.

Uprkos ovom informaciji sad je isplivalo i koliko F-35 kupuje Finska. Ta cifra je 64 brobena aviona, a ceo posao koštaće 9,4 milijarde dolara. Za poređenje ovde valja spomenuti da je Indija od Francuza kupila 36 aparata za 9 milijardi dolara. Inače, borbeni avioni francuski tipa Rafal, evropski Jurofajter Tajfun i švedski JAS-39 Gripne bili su jedan od učesnika ovog konkursa, na kome se pobedu odneli ponovo Amerikanci.

"Novi višenamenski borbeni avion biće osnova protivvazdušne odbrane i neophodni deo podrške za odbranu na kopnu i na moru. Kada uporedimo performanse, F-35 je najbolje zadovoljio naše potrebe“, rekao je ministar odbrane Anti Kaikonen na konferenciji za novinare.

„F-35 će finskoj industriji pružiti jedinstvene mogućnosti da koristi inženjering i u čestvuje u proizvodnji lovca pete generacije“, rekla je Bridžit Loderdejl, potpredsednica kompanije Lokied Martin i generalni menadžer programa F-35.

Izbor F-35 će doneti ekonomske i tehničke prednosti Finskoj u decenijama koje dolaze. Finska industrija će imati mnogo mogućnosti da direktno radi na proizvodnji i održavanju F-35. Lokid Martin će izgraditi industrijska partnerstva sa finskim kompanijama i akademskim institucijama koje nude mogućnosti fokusirane na razvoj i unapređenje bezbednosnih partnerstava daleko u budućnosti. „Proizvodni rad će se nastaviti više od 20 godina, a radovi na održavanju F-35 će se nastaviti do 2070-ih.

Procenjuje se da nabavka uključuje oružje, kao i održavanje do 2030. godine, i koštaće koštati 8,378 milijardi evra (9,44 milijarde dolara), saopštila je vlada.

Izgradnja hangara i druge opreme koštaće dodatnih 777 miliona evra, a 824 miliona evra biće rezervisano za konačni optimizovani paket naoružanja i za kontrolu budućih izmena ugovora, dodaje se.

Proizvođači vojnih aviona nadmeću se za dogovor od kraja 2015. godine, kada je finsko ministarstvo odbrane počelo potragu za novim mlaznim avionom koji bi zamenio finski stari lovac Hornet kupljen 1992. od Mekdonel Daglasa, koji je sada deo Boinga.

Finska je 14. država koja se odlučila za F-35. F-35 će početi da se uvodi od 2027. godine, rekao je komandant vazduhoplovstva Pasi Jokinen.

Ovaj izbor jača odbrambenu saradnju male nordijske nacije sa njenim saveznicima, posebno sa Sjedinjenim Državama i Norveškom, rekao je istraživač Čarli Salonijus-Pasternak sa Finskog instituta za međunarodne poslove.

Za razliku od Norveške, Finska nije članica Severnoatlantskog saveza (NATO), ali je poslednjih godina uspostavila jače veze sa tom organizacijom i odabrala vojnu opremu kompatibilnu sa članicama NATO-a. Finska i Švedska, koja takođe nije članica NATO-a, 2014. godine potpisale su sporazum o zajedničkoj obuci i omogućavanju pomoći NATO-a u kriznim situacijama.

Suparnički proizvođači aviona izrazili su svoje razočaranje odlukom Finske, a izvršni direktor Saaba Mikael Johanson je rekao da je pomalo iznenađen što je F-35 pao u okvir budžeta.

Francuski Daso je rekao da je izbor američkog aviona za žaljenje.

„Još jednom primećujemo i žalimo što Amerikanci preferiraju u Evropi“, naveo je Daso u saopštenju.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track