ETIOPIJA I LEGENDE O IZGUBLJENOM KOVČEGU ZAVETA Postoje razne teorije gde bi mogla da se nalazi najtraženija biblijska relikvija
Foto: James Steidl / Panthermedia / Profimedia

više verzija priče

ETIOPIJA I LEGENDE O IZGUBLJENOM KOVČEGU ZAVETA Postoje razne teorije gde bi mogla da se nalazi najtraženija biblijska relikvija

Planeta -

Dugogodišnja verska legenda u Etiopiji opisuje kako je Kovčeg zaveta tamo doneo pre 3.000 godina čovek po imenu Menelik, sin kraljice od Sabe i izraelskog kralja Solomona.

Fascinantna veza između Etiopije i jevrejske istorije je verovanje da Kovčeg zaveta, koji sadrži ploče sa Deset zapovesti, možda ''živi'' do danas u Etiopiji.

Dok talmudski izvor navodi da je kovčeg – zajedno sa nekoliko drugih svetih objekata hrama – bio sakriven neposredno pre uništenja Beit Hamikdaša (Svetog hrama), postoje brojne druge teorije o tome gde se nalazi, prenosi Jerusalem post.

Dugogodišnja verska legenda u Etiopiji opisuje kako je Kovčeg zaveta tamo doneo pre 3.000 godina čovek po imenu Menelik, koji je, prema legendi, bio sin kraljice od Sabe i izraelskog kralja Solomona.

Šta je Kovčeg zaveta?

Kovčeg zaveta je jedna od najtraženijih relikvija iz Biblije, jer sadrži Deset zapovesti koje je Bog predao Mojsiju na planini Sinaj.

Kažu da je napravljen od drveta i optočen zlatom, i između ostalog sadrži dve kamene ploče sa zapovestima.

Legenda kaže da je kraljica od Sabe bila iz Etiopije i da je otputovala u Jerusalim, gde ju je zaveo kralj Solomon i da je rodila Menelika po povratku kući.

Menelik je kasnije otputovao u Jerusalim i učio sa svojim ocem pre nego što je uzeo kovčeg i doneo ga u Etiopiju, gde se, prema legendi, još uvek nalazi u crkvi Gospe Marije Sionske u Aksumu.

Drugi tvrde da je sekta Jevreja koju je iz Izraela proterao kralj Manasija ponela sa sobom kovčeg i prenela ga u Egipat, odakle su na kraju otplovili Nilom do Etiopije.

Istraživači koji su putovali u Aksum i stigli do crkve Marije od Siona navodno su predstavljeni čoveku koji se naziva čuvarom kovčega. Za ovog čoveka je rečeno da ceo svoj život živi u ograđenom prostoru oko crkve i da neće napustiti svoje mesto sve dok ne umre, a tada će ga zameniti sledeći staratelj.

U kapeli crkve izloženo je 30 odeždi 30 prethodnih staratelja – a svaki od njih 30 je izjavio da je predmet koji su štitili pravi Kovčeg zaveta.

Dok drugi osporavaju i razotkrivaju ovu legendu – tvrdeći da je, u najboljem slučaju, kovčeg u crkvi samo replika prave stvari – ona se uredno uklapa sa tvrdnjom bivšeg etiopskog cara Hajla Selasija da je on bio direktan potomak Menelika.

Selasije, koji je vladao Etiopijom od 1930. do 1974. godine, sebe je nazivao ''Judin lav'', 225. kralj koji potiče od kralja Davida, i na zastavi i valuti zemlje istaknuto je prikazao motiv Judinog lava.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track