POGLEDAJTE SNIMAK ZEMLJOTRESA U KALIFORNIJI: Kamera u prodavnici sve zabeležila, padaju flaše sa rafova, sve se lomi VIDEO
Foto: Profimedia

potres jačine 6,2 Rihtera

POGLEDAJTE SNIMAK ZEMLJOTRESA U KALIFORNIJI: Kamera u prodavnici sve zabeležila, padaju flaše sa rafova, sve se lomi VIDEO

Planeta -

Nekoliko trenutaka pre nego što je zemljotres jačine 6,2 stepena Rihtera pogodio severnu obalu Kalifornije, otprilike pola miliona telefona počelo je da zuji. Sistem ranog uzbunjivanja kojim upravlja Američki geološki zavod poslao je upozorenja pre nego što je tlo počelo da se trese, dajući stanovnicima u retko naseljenoj oblasti vitalno vreme da se zaklone.

Zemljotres je doneo značajne potrese, ali minimalnu štetu u okrugu Humbolt, oko 210 milja severozapadno od San Franciska, a zvaničnici su rekli da je to bio odličan test sistema za uzbunjivanje.

Bio je to potres najveće magnitude koji se dogodio od kada je sistem, poznat kao ŠejkAlert, zvanično uveden na zapadnoj obali, prenosi Gardijan.

-Dobili smo neke izveštaje od ljudi da su dobili upozorenje do 10 sekundi pre nego što se dogodio potres. To je prokleto dobro, rekao je Robert de Grot, koordinator ŠejkaAlert-a.

ŠejkAlert izdaje upozorenja preko niza agencija i aplikacija uključujući MiŠejkApp, javne bežične sisteme za hitne slučajeve i operativni sistem Android, koji pokreće Gugl.

Paket podataka se kreira od informacija koje daju senzori USGS i – u roku od nekoliko sekundi – se prikazuje na telefonima. Neke aplikacije koje pružaju upozorenja su dostupne za preuzimanje, ali čak i neke koje nisu imale aplikaciju na svom telefonu su obaveštene.

Pojedincima koji žive u oblasti koja je pogođena zemljotresom se nalaže da se spuste, pokriju i drže. Ako imate dodatnih sekundi za to, možete spasiti živote.

Zemljotres se dogodio nešto posle podneva i bio je usredsređen na obali, u blizini malog grada zvanog Petrolija u kojem živi manje od 1.000 ljudi. Najbliži populacioni centar, Eureka, nalazi se oko 45 milja severno.

Na snimcima i fotografijama koje se šire društvenim mrežama mogu se videti polupani izlozi prodavnica, kao i da flaše padaju sa rafova od jačine potresa.

Epicentar potresa bio je na dubini od 15 kilometara kod obala na severu zemlje.

Potres je trajao 35 sekundi a stanovnici pogođene oblasti kažu da je ovo bio jedan od najjačih koje su osetili poslednjih godina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track