SLEDEĆE GODINE NAS ČEKA PAKAO: Britanski meteorolozi tvrde da nas očekuju manji prinosi i povećana potražnja za hranom! VIDEO
Foto: Shutterstock, Romolo Tavani / Panthermedia / Profimedia, EPA

drama

SLEDEĆE GODINE NAS ČEKA PAKAO: Britanski meteorolozi tvrde da nas očekuju manji prinosi i povećana potražnja za hranom! VIDEO

Planeta -

Očekuje se da će prosečna globalna temperatura biti oko 1,09 stepeni Celzijusa (1,96 stepeni Farenhajta) iznad predindustrijskih nivoa, saopštila je u utorak britanska meteorološka služba.

Iako se očekuje da će temperature biti nešto niže nego u nekim godinama od 2015. godine, to će biti osma uzastopna godina u kojoj su premašile 1 stepen iznad predindustrijskog perioda.

Naučnici za klimu kažu da će globalne temperature samo nastaviti da rastu bez drastičnog smanjenja emisija gasova staklene bašte, što će uzrokovati da vremenske pojave poput toplotnih talasa postanu sve češće i prete da izazovu još smrtnih slučajeva i naškode proizvodnji hrane.

Globalni prinosi bi mogli pasti za oko 30 odsto zbog klimatskih promena, dok se očekuje da će potražnja za hranom skočiti za 50 odsto u narednim decenijama, saopštile su Ujedinjene nacije.

Taj niz prosečnih porasta temperature od 2015. „maskira značajne temperaturne varijacije širom sveta“, rekao je Dag Smit, stručnjak za klimatske prognoze. „Neke lokacije kao što je Arktik zagrejale su se za nekoliko stepeni od industrijskih vremena ."

Nedavni pregovori UN o klimi u Glazgovu pokušali su da održe perspektivu ograničavanja porasta globalnih temperatura na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog perioda. Pregovori su uspeli da postignu neke sporazume o trgovini metanom i ugljenikom, ali nade za jasnom izjavom o postepenom ukidanju uglja bile su srušene razvodnjenim obećanjima.

Meteorolozi je saopštio da će temperature sledeće godine biti malo smanjene zbog uticaja vremenske prilike La Ninja na Pacifiku. Hladnija zima u regionu mogla bi povećati apetit za tečnim prirodnim gasom u Aziji, najvećem svetskom kupcu goriva.

Kurir.rs/Livemint

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track