POTOMAK HRVATSKIH EMIGARANATA SA OSTRVA UGLJAN NOVI PREDSEDNIK ČILEA Kandidat levice pobedio obožavaoca Pinočea i Trampa
Foto: EPA Elvis Gonzalez

Stigao Aljendeov naslednik

POTOMAK HRVATSKIH EMIGARANATA SA OSTRVA UGLJAN NOVI PREDSEDNIK ČILEA Kandidat levice pobedio obožavaoca Pinočea i Trampa

Planeta -

Trideset petogodišnji Gabrijele Borić bivši sin hrvatskih migranata, bivši lider studentskog pokreta i kandidat levice postao je novi predsednik Čilea.

Naime, u drugom krugu izbora, Borić je do nogu potukao kaknidata desnice Hose Antonia Kasta inače obožavaoca bivšeg čileanskog diktaotra Avgusta Pinočea i brazilskog predsednika Bolsonara, kao i bivešg američkog predsednika Donalda Trampa.

Naime Borić je osvojio skoro 70 posto glasova u odnosu na Kasta koji je osvojio svega 48 posto.

Borić (35) je tokom izborne kampanje kao levičarski kandidat najavio da će ako pobedi politički "sahraniti" svaki trag neoliberalnog modela koji je dominirao državom dok je njom, ali i kasnije upravljao Augusto Pinoče. Borić je građanima obećao nacionalizaciju privatnog zdravstvenog sistema, uvođenje subvencija i povećanje poreza za bogate osobe.

Upravo zbog ovakvog programa pobrao je simpatije velikog broja Čileanaca.

Neki su naveli da je Borić zapravo istinski i pravi naslednik prvog čileanskog levičarskog predsednika Salvadorea Aljendea koji je brutalno ubijen u vojnom puču 11. septembra 1973. godine kada je na vlast došao general Avgusto Pinoče.

Inače borić će biti najmlađi predsednik jedne države na svetu. Takođe pobeda levice na južnoameričkom kontinentu, a posebno u Čileu najverovatnije će se odraziti i na okolne zemlje u kojima vlada desnica, a to će zavisiti pre svega od toga koliko će i da li će sve ono što je obećavao mladi levičar ispuniti i time u potpunosti demontirati neoliberalni model koji je uspostavio sa Čikaškim momcima general Pinoče posle puča i ubistva Salvadore Aljendea.

Budi predsednik svih Čileanaca

Odlazeći predsednik Čilea Sebastijan Pinjera rekao je u nedelju uveče da zemlja živi u „okruženju preterane polarizacije, konfrontacije i sporova“ i pozvao svog naslednika da „bude predsednik svih Čileanaca“.

Isto tako većinu zanima i to kako će pobeda kandidata levice se odraziti i na ekonomiju ove latinoaemričke zemlje koja je najstabilnija u tom delu sveta.

Ko je Gabrijele Borić

Njegovi preci su sa ostrva Ugljana, koje je i Gabriel posetio 2010. godine. Domagoj Kombura sa Ugljana rođak je Gabriela Borića, kandidata za predsednika Čilea. Rod su po trećem ili četvrtom kolenu, kaže, sa strane njegove prabake koja se prezivala Borić.

Gabrielovi preci pre više od 120 godina krenuli su put Čilea. U staroj kući porodice Borić nekad su živela tri brata. Dvojica su otišla u Čile, jedan je ostao na Ugljanu. Porodična istorija i kuća u kojoj niko ne živi već četrdeset godina itekako su zanimale potencijalnog budućeg predsednika Čilea.

"On je bio malo povučen. Ne zna na hrvatskom ništa da priča, engleski govori perfektno. Ali sve ga je zanimalo, sve se raspitivao, totalno normalan čovek“, dodaje njegov.

U vreme kada je posetio Ugljan Gabriel je imao 25 godina. Te 2011. godine bio je itekako aktivan i u Čileu, gde je vodio studentske proteste. S megafonom u ruci poveo je hiljade studenata ulicama glavnog grada zahtevajući besplatno obrazovanje za sve. Nakon dva mandata u kongresu Borić je ušao u predsedničku trku, a osvojivši više od šezdeset odsto glasova postao je kandidat leve koalicije.

Kurir.rs/A.M

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja