USIJANJE NATO sigurno neće prihvatiti zahteve Vladimira Putina za smanjenje tenzija!
Foto: EPA

RATNE IGRE

USIJANJE NATO sigurno neće prihvatiti zahteve Vladimira Putina za smanjenje tenzija!

Planeta -

Ionako u napetim odnosima, Rusija i Alijansa postaju sve oštrije konfrontirane zbog Ukrajine, što bi moglo da preraste i u vojni sukob

Izvršavaju naredbe Ruski vojnici na vežbi
Izvršavaju naredbe Ruski vojnici na vežbifoto: Profimedia

NATO gotovo sigurno neće prihvatiti zahteve koje je postavio predsednik Rusije Vladimir Putin za smanjenje tenzija koje su dovele do usijanja u odnosima Zapada i Moskve! Nacrt sporazuma u osam tačaka objavilo je rusko ministarstvo inostranih poslova dok se ruske snage gomilaju blizu ukrajinskih granica.

Vojni odgovor

Zvanična Moskva je obećala da će ignorisanje njenih interesa dovesti do "vojnog odgovora" sličnog Kubanskoj raketnoj krizi 1962. godine. Vladimir Putin je zatražio od Zapada da Rusiji pruži "pravne garancije" njene sigurnosti. Međutim, agresivni predlozi Kremlja će verovatno biti odbijeni u zapadnim prestonicama kao pokušaj formalizacije ruske sfere uticaja nad istočnom Evropom.

Ne odbacuje prijem Ukrajine u Alijansu... Jens Stoltenberg, gensek NATO
Ne odbacuje prijem Ukrajine u Alijansu... Jens Stoltenberg, gensek NATOfoto: EPA / SEAN GALLUP / POOL

Osam zahteva - Evo šta traži Rusija

- Isključiti dalje širenje NATO ka istoku i ulazak Ukrajine u Alijansu

- Ne raspoređivati nove jedinice i oružje van zemalja u kojima su se nalazili u maju 1997. godine (pre nego što su članice Varšavskog pakta ušle u NATO), osim u izuzecima uz pristanak Rusije i članica NATO

- NATO da odustane od svih vojnih aktivnosti u Ukrajini, istočnoj Evropi, na Kavkazu i u srednjoj Aziji

- Ne raspoređivati projektile srednjeg i kratkog dometa u zemlje iz kojih mogu da gađaju teritoriju druge strane

- Ne sprovoditi vežbe s više od jedne brigade u dogovorenom pograničnom području i redovno razmenjivati informacije o vojnim vežbama

- Potvrditi da se dve strane neće smatrati protivnicima i složiti se da će sve sporove rešavati mirnim putem i da će se suzdržavati od korišćenja sile

- Obećati da se neće stvarati uslovi koje bi druga strana mogla smatrati pretnjom

- Uvesti dežurne linije za kontakte u kriznim situacijama.

- Došao je trenutak istine u odnosima između NATO i Rusije - poručio je Aleksandar Gruško, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, i dodao: - Ukoliko Zapad bude ignorisao pokušaj Moskve da obuzda tenzije, Rusija će pribeći stvaranju kontrapretnji, što podrazumeva potencijalno razmeštanje novih sistema naoružanja unutar ruskih granica. Tada će biti prekasno da nas pitate zašto smo doneli takve odluke, zašto smo primenili takve sisteme - rekao je on.

Ministar odbrane potvrdio - Britanci neće braniti Ukrajinu

Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, "malo je verovatno" da će Velika Britanija i njeni saveznici poslati trupe u odbranu te zemlje, rekao je ministar odbrane Ben Volas. - Ne bi trebalo da zavaravamo ljude da ćemo to uraditi - rekao je Volas, ocenivši da su "Ukrajinci toga svesni". Volas je naveo da su oštre ekonomske sankcije najverovatniji oblik odvraćanja Putina od invazije.

Agencija Interfaks je prenela da prve reakcije sa Zapada nisu ohrabrujuće i da su SAD i NATO ranije odbili neke od ruskih predloga. Moskva tvrdi da reaguje na pretnje sopstvenoj sigurnosti jer Ukrajina ima sve bliže odnose s NATO i želi da postane članica Alijanse. Na drugoj strani, zapadni čelnici pokušavaju da smisle na koji način da odgovore ako Rusija pokrene invaziju na Ukrajinu, što bi, kako brojni stručnjaci i analitičari upozoravaju, moglo da se dogodi narednih nedelja.

Strateška greška

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u telefonskom razgovoru ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da bi bilo kakva destabilizujuća aktivnost Rusije prema Ukrajini bila "strateška greška".

Sporazum o otvorenom nebu - I Moskva se povukla

Moskva se i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija zemalja potpisnica.

- Od 18. decembra 2021. Rusija nije više članica Sporazuma o otvorenom nebu i, samim tim, nije deo grupe država članica koje se pridržavaju tih odredbi, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. SAD su se 22. novembra 2020. povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu, za vreme vlasti tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Nova vladajuća garnitura u Nemačkoj najavila je da neće izdati dozvolu za rad gasovoda Severni tok 2, koji zaobilazi Ukrajinu i direktno povezuje Rusiju i Nemačku. Podsećamo, šef NATO Jens Stoltenberg ranije je odbacio sporazume kojima se Ukrajini uskraćuje pravo da uđe u Alijansu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track